Το δημοσιογραφικό κλισέ περί… χτυπήματος των τυμπάνων του πολέμου, χρησιμοποιείται κατά κόρον και στην περίπτωση της κρίσης στην Ουκρανία, ενδεχομένως, αυτή τη φορά, όχι αδίκως. Η αλήθεια είναι πώς η κατάσταση βαίνει προς εκτράχυνση, καθώς Δύση και Ρωσία στέλνουν εκατέρωθεν προειδοποιητικές βολές και… απειλές.
Η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί και έχει στραμμένα τα βλέμματά της στην Γενεύη, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσία, προσδοκώντας σε κατευνασμό της κρίσης. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, επιχείρησε, πάντως, να υποβαθμίσει διπλωματικώς το τετ α τετ με τον Αμερικανό ομόλογό του, δηλώνοντας εκ προοιμίου ότι δεν περιμένει καμία καθοριστική εξέλιξη κατά τη σημερινή συνάντηση.
Καθισμένος απέναντί του, ο Αντονι Μπλίνκεν δεσμεύθηκε ότι η απάντηση της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της θα είναι «ομόψυχη, ταχεία και δριμεία» σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στη Ουκρανία. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αναζητούν διπλωματική λύση στην κρίση.
Λαβρόφ: Περιμένουμε τις γραπτές απαντήσεις των ΗΠΑ επί των προτάσεών μας
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία περιμένει από τις ΗΠΑ γραπτές απαντήσεις την επόμενη εβδομάδα για τις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει για την ασφάλειά της
«Συμφωνήσαμε ότι θα μας παρουσιάσουν γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις μας την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι ο ίδιος και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμφώνησαν, κατά τις ειλικρινείς τους συνομιλίες σήμερα, ότι ένας εύλογος διάλογος είναι αναγκαίος για «να κατευνασθούν τα πνεύματα».
Η Μόσχα θα καταλάβει αν οι συνομιλίες επί των απαιτήσεων που έχει διατυπώσει στον τομέα της ασφάλειας βρίσκονται στον σωστό δρόμο όταν θα έχει λάβει τις γραπτές απαντήσεις της Ουάσινγκτον, πρόσθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ και επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία και ότι «δεν έχει ποτέ απειλήσει τον ουκρανικό λαό».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική συνάντησης κορυφής ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, απάντησε: «Ας μην προτρέχουμε, ο πρόεδρος Πούτιν είναι πάντα έτοιμος για επαφές με τον πρόεδρο Μπάιντεν, είναι όμως σαφές ότι αυτές οι επαφές πρέπει να έχουν τύχει σοβαρής προετοιμασίας».
Η συνάντηση είναι η τελευταία πράξη μίας διπλωματικής χορογραφίας που εκτυλίχθηκε με βάση τις υποψίες της Ουάσινγκτον ότι η Μόσχα προτίθεται να εισβάλει στην Ουκρανία, πράγμα που διαψεύδει το Κρεμλίνο, έχοντας παράλληλα συγκεντρώσει δύναμη 100.000 στρατιωτών στα ρωσοουκρανικά σύνορα.
Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε ενδεχόμενη επίθεση της Ρωσίας
Οι συνομιλίες της Γενεύης ήταν «ειλικρινείς και ουσιαστικές», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρρόφ στην Γενεύη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εξετάσουν ενδεχόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των ρωσικών ανησυχιών στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε ενδεχόμενη «επίθεση της Ρωσίας, ακόμη και αν δεν είναι στρατιωτική», πρόσθεσε ο Αντονι Μπλίνκεν δηλώνοντας ότι ζήτησε από την Ρωσία αποδείξεις ότι δεν ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να δώσει στην Μόσχα γραπτή απάντηση στις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει ως προς την ασφάλειά της και στην συνέχεια θα σχεδιασθεί νέα συνάντηση με την Μόσχα. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεχισθεί η διπλωματική διαδικασία.
Είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι για τα πράγματα που δεν θα κάνουμε, είπε ο Αντονι Μπλίνκεν. Ενα από τα πράγματα αυτά είναι ότι δεν θα υποχωρήσουμε ως προς θεμελιώδεις αρχές, όπως είναι η πολιτική των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ.
«Δεσμευόμαστε στην διπλωματία και τον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα ακολουθούμε τον δρόμο της άμυνας και της αποτροπής», είπε ο Αντονι Μπλίνκεν.
Η Ρωσία ζητάει αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από Ρουμανία και Βουλγαρία
Λιγότερο από 20 λεπτά πριν από την έναρξη της συνάντησης, η Ρωσία έκανε γνωστό ότι μεταξύ των απαιτήσεών της περιλαμβάνεται η αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Ρουμανία και την Βουλγαρία, μέλη ωστόσο της Ατλαντικής Συμμαχίας, στο πλαίσιο συνθήκης που θέλει να αποσπάσει από τις δυτικές δυνάμεις με αντάλλαγμα την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.
Σολτς και Τζόνσον προειδοποιούν τη Μόσχα
Σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, η Μόσχα θα πρέπει να αναμένει ότι θα πληρώσει "μεγάλο τίμημα", προειδοποίησαν ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον, Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησαν σήμερα τη Ρωσία ότι θα πληρώσει “ μεγάλο” τίμημα σε περίπτωση που επιτεθεί στρατιωτικά στην Ουκρανία. Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες Πέμπτη το βράδυ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν “ ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια νέα στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι, σε μια τέτοια κατάσταση, η Ρωσία θα πρέπει να αναμένει πως θα πληρώσει ένα μεγάλο και σοβαρό τίμημα”, επεσήμανε σε ανακοίνωσή της σήμερα η γερμανική καγκελαρία.
Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι οι δύο άνδρες “ εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και δήλωσαν ότι οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία θα αποτελέσει σοβαρό στρατηγικό λάθος”.
“Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία οι εταίροι στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για να δώσουν μια συντονισμένη απάντηση”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.