Με Άποψη

Πάγωμα επιτοκίων: Άργησε πολύ και δεν κοστίζει στις τράπεζες


Το πάγωμα των κυμαινόμενων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια δεν κοστίζει στις τράπεζες, καθώς ο αντίκτυπος στην κερδοφορία τους είναι αμελητέος και ελάχιστα επιδραστικός. 

Αφού εξασφάλισαν όλους τους προηγούμενους μήνες υψηλά κέρδη και οφέλη, εκμεταλλευόμενες τις «τζάμπο» αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, εις βάρος βεβαίως των δανειοληπτών,  οι τράπεζες είχαν τώρα την άπλετη… ευχέρεια να προβούν σε μια «καλή πράξη».

Το αποτύπωμά της είναι θετικό αναμφίβολα, όμως είναι αδύνατον να αλλοιώσει τη γενική εικόνα, όσες επικοινωνιακές φανφάρες κι αν χρησιμοποιηθούν για να εξάρουν και προωθήσουν το «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά. Το… κακό για τους δανειολήπτες έγινε τους προηγούμενες μήνες, όταν τα επιτόκια δανείων εκτοξεύθηκαν και μαζί το κόστος των μηνιαίων δόσεων που έπρεπε να καταβάλλουν. Οι δανειολήπτες δεν ξεφεύγουν από τη ασφυκτική μέγγενη στην οποία εισήλθαν- με ευθύνη των τραπεζών-, καθώς θα συνεχίσουν να πληρώνουν τις πολύ αυξημένες δόσεις.

Περί διόρθωσης της ζημιάς ή αποκατάστασης της αδικίας που έχουν υποστεί οι δανειολήπτες, λοιπόν, δεν πρέπει να γίνεται ούτε κουβέντα. Η παρέμβαση έγινε κατόπιν εορτής και αφού οι τράπεζες προκαθόρισαν-εξασφάλισαν ότι δεν θα τις επηρεάσει αρνητικά. Παράλληλα έκαναν αυτή την κίνηση σ’ ένα ενδεδειγμένο γι’ αυτές τάιμινγκ, καθώς το μεγάλο «κύμα» αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ έχει ολοκληρωθεί  και απομένουν μόνο τα… απόνερα, ενδεχομένως άλλη μια αύξηση 0,25% τον Μάιο. 

Μιλώντας για αδικία υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος που πρέπει να διανύσουν οι τράπεζες, προκειμένου να γεφυρώσουν το διευρυμένο χάσμα ανάμεσα στα επιτόκια δανείων και επιτόκια καταθέσεων. Η ψαλίδα αντί να κλείνει, ανοίγει μήνα με τον μήνα, ιδίως στα στεγαστικά δάνεια που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το «πάγωμα» των επιτοκίων αποτελεί επιλογή των τραπεζών, η οποία δεν επηρεάστηκε από τις κυβερνητικές νουθεσίες που εκφράστηκαν δια στόματος Χρήστου Σταϊκούρα. Ο υπουργός Οικονομικών είχε αναφερθεί δημοσίως σε… «μπινελίκια» που απηύθυνε στους τραπεζίτες, προκειμένου να αλλάξουν ρότα με τα επιτόκια δανείων και καταθέσεων. Επρόκειτο κυρίως για ένα επικοινωνιακό κατασκεύασμα του Μαξίμου, που αποσκοπούσε στο εξής: να καταδείξει την έμπρακτη κυβερνητική στήριξη στους δανειολήπτες και παράλληλα πως περνάει ο λόγος στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Την ώρα της κρίσης, πάντως, όταν τα επιτόκια των δανείων εκτοξεύονταν μήνα με τον μήνα, τα… μπινελίκια δεν έπιασαν τόπο. Τώρα κατόπιν εορτής και αυτή, δηλαδή η κυβέρνηση, μπορεί να δηλώσει με περίσσεια πως δικαιώθηκε για την προσπάθειά της.

Αλλωστε, εκλογές έρχονται…

Νώντας Βλάχος
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις