Οικονομία

«Πάγωσαν» οι αγορές και οι πωλήσεις χρυσών λιρών!


Πώς επιδρά στην αγορά του χρυσού και των χρυσών λιρών η εκτόξευση των τιμών και η διεθνής αβεβαιότητα

Πάγωσαν οι πωλήσεις και οι αγορές, της χρυσής λίρας, από τα νοικοκυριά, εξέλιξη που αντανακλά τη μεγάλη άνοδο που καταγράφουν οι τιμές του χρυσού, λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας και των σεναρίων κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι τιμές του χρυσού ανεβαίνουν σε κάθε περίοδο αβεβαιότητας, αλλά το δίλημμα των επενδυτών είναι οι προσδοκίες για τη συνέχεια, καθώς δεν πρόκειται για επένδυση που έχει άμεση απόδοση.

Ενδεικτικό της μεταβλητότητας των τιμών είναι η εκτόξευση της τιμής της χρυσής λίρας σε επίπεδα άνω των 600 ευρώ, τον Μάιο, αλλά και τον Απρίλιο, γεγονός που προκαλεί μικτές προσδοκίες.

Αφενός ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι θα κοπάσει η ξέφρενη πορεία του χρυσού, άλλοι ωστόσο εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η άνοδος λόγω της ζήτησης από επενδυτές που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο, εν μέσω των απρόβλεπτών διεθνών εξελίξεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι ρευστοποιήσεις χρυσών λιρών από ιδιώτες στην Τράπεζα της Ελλάδος ανήλθαν σε 9.795 τεμάχια, αριθμός που είναι μειωμένος κατά 18% σε σύγκριση με τα τεμάχια που ρευστοποιήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2023, όταν είχαν πωληθεί στην ΤτΕ 11.984 χρυσές λίρες, και κατά 2,5% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023, όταν οι πωλήσεις είχαν ανέλθει σε 10.046 τεμάχια.

Οι πωλητές των χρυσών λιρών εκμεταλλεύτηκαν την άνοδο της τιμής, καθώς μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 η τιμή αγοράς των χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος κυμάνθηκε από 427 έως και 471 ευρώ.

Την ίδια περίοδο η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας Αγγλίας από την Τράπεζα της Ελλάδος σε ιδιώτες κυμάνθηκε από 503 έως και 562 ευρώ, από 400 ευρώ και κάτω που ήταν το προηγούμενο διάστημα γεγονός που ενθάρρυνε τις ρευστοποιήσεις.

Οι τολμηροί αγοραστές

Σε ότι αφορά στις αγορές χρυσών λιρών ιδιωτών από την Τράπεζα της Ελλάδος, παρατηρείται μεγάλη μείωση, καθώς οι υψηλές τιμές φαίνεται να αποτελούν αντικίνητρο.

Η επένδυση σε χρυσό σήμερα, γίνεται από όσους προβλέπουν περαιτέρω άνοδο, αλλά για να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες τους, θα πρέπει να κλιμακωθούν ή να επιβεβαιωθούν τα καταστροφικά σενάρια που εξυφαίνονται.

Εξάλλου υπάρχει και το τεράστιο spread μεταξύ της τιμής αγοράς και της πώλησης της χρυσής λίρας τουλάχιστον στην Τράπεζα της Ελλάδος. Παράδειγμα, σήμερα, 11 Ιουνίου η Τράπεζα της Ελλάδος αγοράζει τη χρυσή λίρα Αγγλίας στην τιμή των 485,95 ευρώ και την πουλάει στην τιμή των 580,19 ευρώ. Προκύπτει μια διαφορά της τάξης των 94,24 ευρώ, που σημαίνει ότι θα πρέπει να προικιστεί με αρκετή υπομονή ο επενδυτής, μέχρι να αποδώσει η επένδυσή του.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι ιδιώτες αγόρασαν από την Τράπεζα της Ελλάδος 1.581 τεμάχια, αριθμός μειωμένος κατά 57% σε σχέση με τις αντίστοιχες πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2023, και μειωμένες κατά 32,3% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα