Αγορές

Θα φτάσει ο χρυσός σε νέο ιστορικό υψηλό;


Ο χρυσός είναι πιθανό να συνεχίσει την τρέχουσα ανοδική του τροχιά και να φτάσει σε νέα υψηλά όλων των εποχών εντός εβδομάδων, προβλέπει ο Διευθύνων Σύμβουλος ενός από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους οργανισμούς παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.

Η ανοδική πρόβλεψη του Nigel Green του Ομίλου deVere έρχεται, καθώς οι τιμές του χρυσού έφθασαν σε υψηλό ρεκόρ τη Δευτέρα - αγγίζοντας τα 2.441$ η ουγγιά στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Ασία - καθώς τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία αύξησαν τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων από τη Fed.

Σχολιάζει: «Ο κύριος μοχλός πίσω από την πρόσφατη άνοδο των τιμών του χρυσού είναι η προσδοκία της αγοράς για μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. «Οι traders προβλέπουν σχεδόν δύο περικοπές τριμήνου από τη Fed φέτος, με τον Νοέμβριο να είναι το πιο πιθανό σημείο εκκίνησης.

«Τα χαμηλότερα επιτόκια συνήθως αποδυναμώνουν το δολάριο, καθιστώντας τον χρυσό, ο οποίος τιμολογείται σε δολάρια, πιο ελκυστικό για τους επενδυτές, καθώς γίνεται φθηνότερος για τους ξένους αγοραστές.

«Επιπλέον, τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας κατοχής περιουσιακών στοιχείων όπως ο χρυσός, αυξάνοντας έτσι την απήχησή του ως αποθήκη αξίας».

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στις ανοδικές προοπτικές για τον χρυσό είναι η συνεχής αγοραστική δραστηριότητα από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC).

«Ο Απρίλιος σηματοδότησε τον 18ο συνεχόμενο μήνα συσσώρευσης χρυσού από την PBoC, με επιπλέον 60.000 ουγγιές να προστίθενται στα αποθέματά της», σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου deVere.

«Αυτό το συνεχές ξεφάντωμα αγορών υπογραμμίζει τη στρατηγική κίνηση της Κίνας να διαφοροποιήσει τα αποθέματά της μακριά από το δολάριο ΗΠΑ.

«Οι Κινέζοι επενδυτές έχουν επίσης δείξει μια αυξανόμενη προτίμηση για τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο. Με την κινεζική οικονομία να αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και οι εμπορικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο χρυσός προσφέρει μια αξιόπιστη αντιστάθμιση έναντι της οικονομικής αστάθειας. Η αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση για χρυσό στην Κίνα υποστηρίζει περαιτέρω την τιμή του, δημιουργώντας μια σταθερή βάση για μελλοντικά κέρδη».

Η τάση συσσώρευσης χρυσού δεν περιορίζεται μόνο στην Κίνα. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι χώρες όπως η Τουρκία και πολλά έθνη στη Μέση Ανατολή αυξάνουν επίσης τις αγορές χρυσού τους.

«Αυτή η περιφερειακή ζήτηση τροφοδοτείται από παρόμοιες ανησυχίες για την οικονομική αστάθεια και την ανάγκη προστασίας του πλούτου από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις και τις πιθανές χρηματοπιστωτικές κρίσεις».

Οι επενδυτές παγκοσμίως αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο τον χρυσό ως αξιόπιστο αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, της υποτίμησης του νομίσματος και της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτό το συναίσθημα αντανακλάται στις σημαντικές εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται με χρυσό (ETF) και άλλα επενδυτικά μέσα σε χρυσό.

Η ισχυρή ζήτηση τόσο από θεσμικούς, όσο και από ιδιώτες επενδυτές υπογραμμίζει τη ευρεία εμπιστοσύνη στην ικανότητα του χρυσού να διατηρήσει τον πλούτο και να παρέχει ασφάλεια εν μέσω οικονομικών αναταράξεων.

«Οι αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οι συνεχείς αγορές χρυσού από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και η αυξανόμενη ζήτηση από περιοχές όπως η Τουρκία και η Μέση Ανατολή συμβάλλουν σε μια ανοδική προοπτική για τον χρυσό.

«Η σύγκλιση αυτών των πολλαπλών παραγόντων υποστηρίζει έντονα την πιθανότητα ο χρυσός να φτάσει σε νέα υψηλά όλων των εποχών εντός εβδομάδων», καταλήγει ο Nigel Green.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις