Εγα πακέτο-μαμούθ προκειμένου να θωρακίσει την άμυνά της και παράλληλα να συνεχίσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες, μετά το μεγαλοπρεπές γεωπολιτικό άδειασμα από τον Τραμπ, ο οποίος τα βρίσκει με τον Πούτιν και αφήνει εκτός νυμφώνος την Ευρώπη.
Η Ουάσιγκτον χαράσσει τη δική της πορεία στο ουκρανικό και ο Τραμπ κινείται σε ρότα προσέγγισης με το Πούτιν, αναδιαμορφώνοντας πλήρως το γεωπολιτικό σκηνικό στην Ευρασία. Σ’ αυτή τη συνθήκη η Ευρώπη μοιάζει πλήρως εκτεθειμένη και αναγκασμένη να αντιμετωπίσει μόνη της την Ρωσία. Καλείται να το πράξει άμεσα και γι' αυτό οι Βρυξέλλες έχουν θέσει επί τάπητος ένα σχέδιο που προβλέπει μεγάλες αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες και διατήρηση της αρωγής προς το Κίεβο...
Το μείζον ερώτημα που ευλόγως τίθεται είναι που θα βρει η Ευρώπη άμεσα τα χρήματα, για να αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες και μη διακόψει την αρωγή προς το Κίεβο. Μια πιθανή πηγή χρηματοδότησης, όπως μεταδίδει το Bloomberg, θα ήταν τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διατηρούνται κυρίως σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Το θέμα της κατάσχεσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων ήταν ένα κεντρικό σημείο συζήτησης στο Μόναχο, με αξιωματούχους των ΗΠΑ να ξεκαθαρίζουν στους Ευρωπαίους ομολόγους τους ότι το Κογκρέσο δεν θα εγκρίνει άλλα συμπληρωματικά πακέτα βοήθειας για την Ουκρανία.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν αντιταχθεί στην κατάσχεση αυτών των περιουσιακών στοιχείων λόγω ανησυχίας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να βλάψει το ενιαίο νόμισμα. Αλλά άλλοι εκτιμούν ότι έχουν νομικούς μηχανισμούς για να το κάνουν.
Η κατάσταση για την Ευρώπη είναι επείγουσα επειδή ο Τραμπ προχωρά με τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο Πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι θα μπορούσε να πιεστεί να δεχτεί μια καταστροφική συμφωνία, εκτός αν καταφέρουν γρήγορα να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για να του δώσουν στρατιωτική υποστήριξη.
Σύνοδος Κορυφής στο Παρίσι
Ο Μακρόν θα φιλοξενήσει τους ομολόγους του από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Δανία τη Δευτέρα για να συζητήσουν την απάντησή τους. Παρόν θα είναι και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην Ουκρανία και σε τι είδους εγγυήσεις ασφαλείας θα μπορούσαν να συμφωνήσουν άμεσα τα ευρωπαϊκά έθνη, ώστε η Ευρώπη να μην μείνει έξω από τις διαπραγματεύσεις του Τραμπ, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που ενημερώθηκε για τις προετοιμασίες.
Στο Μόναχο, ο Ρούτε είπε ότι η ευρωπαϊκή πρόταση θα επικεντρωθεί στη στρατιωτική εκπαίδευση, στην επιτάχυνση της βοήθειας, στις παραδόσεις όπλων και σε όσα μπορεί να προσφέρει η Ευρώπη για εγγυήσεις ασφαλείας.
«Θα λανσάρουμε ένα μεγάλο πακέτο που δεν έχει ξαναεμφανιστεί σε αυτή τη διάσταση», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Baerbock σε συνέντευξή της στο περιθώριο της συγκέντρωσης του Μονάχου. «Παρόμοια με το ευρώ ή την κρίση του κορωνοϊού, υπάρχει τώρα ένα οικονομικό πακέτο για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Αυτό θα γίνει στο εγγύς μέλλον».
Αξιωματούχοι στη Γαλλία και τη Βρετανία αναμένουν επίσης να συζητήσουν πόσο πρόθυμοι είναι οι ηγέτες να πουν στις ΗΠΑ ότι είναι έτοιμοι να στείλουν ειρηνευτικά στρατεύματα στην Ουκρανία ως μέρος μιας συμφωνίας. Μια τέτοια προσφορά είναι πιθανό να αποτελεί μέρος μιας πρότασης για τις ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφάλειας, ακόμη και αν ορισμένες χώρες είναι απρόθυμες.