Οικονομία

Πάνω από 1 εκατ. στα σταθερά τιμολόγια ρεύματος – Προσεχώς νέα προϊόντα με παραλλαγές


Καθώς οι καταναλωτές που επιλέγουν τα σταθερά "μπλε" τιμολόγια ρεύματος, για να θωρακιστούν έναντι των διακυμάνσεων των τιμών, κινούνται στο ένα εκατομμύριο και πλέον, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ετοιμάζουν την ανάπτυξη και διάθεση νέων προϊόντων στην εν λόγω κατηγορία.

Η στροφή των καταναλωτών και η ανταπόκριση των παρόχων

Μεταξύ των νέων αυτών προϊόντων, αναμένονται και συμβόλαια με σταθερά τιμολόγια διάρκειας μικρότερης από 12 μήνες, τα οποία είχαν καταργηθεί προ ολίγων μηνών αλλά τώρα φαίνεται να επανέρχονται. Τα νέα προϊόντα φιλοδοξούν να συνδυάσουν τη σταθερότητα στις χρεώσεις με παραλλαγές και διαφοροποιήσεις που θα ταιριάζουν καλύτερα στο "προφίλ" των επιμέρους ομάδων καταναλωτών. Πρακτικά, όπως ανέφερε στέλεχος μεγάλης εταιρείας προμήθειας στο ΑΠΕ, όσα τιμολόγια δεν συνδέονται με ρήτρες τιμής (π.χ. χονδρεμπορικής) θα πρέπει να κατατάσσονται στα σταθερά τιμολόγια.

Η διαβούλευση της ΡΑΑΕΥ αποκαλύπτει τα σχέδια

Μια εικόνα των νέων προϊόντων που σχεδιάζουν οι προμηθευτές προκύπτει από τη διαβούλευση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για το πλαίσιο εποπτείας της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΕΗ: Σταθερές τιμές ανά ώρα για έξυπνους μετρητές

Ενδεικτικά, η ΔΕΗ θέτει το ζήτημα των σταθερών τιμολογίων για καταναλωτές με έξυπνους μετρητές (τηλεμετρούμενες παροχές), σημειώνοντας ότι οι ώρες αιχμής / μη αιχμής πρέπει να διαμορφώνονται από τον προμηθευτή σε συμφωνία με τον πελάτη και όχι από το κράτος. Αυτό θα επιτρέψει τη δυνατότητα διαφορετικών χρεώσεων ανά ώρα της ημέρας, οι οποίες όμως θα παραμένουν σταθερές καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Όπως αναφέρει η ΔΕΗ στην παρέμβασή της: "Επομένως, σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να είναι σαφές, βάσει του πλαισίου, ότι αρμόδιος για τον καθορισμό των ωρών αιχμής/μη αιχμής, είναι ο Προμηθευτής σε συμφωνία με τον Πελάτη."

Ήρων: Επανέρχονται τα σταθερά τιμολόγια κάτω του έτους

Η Ήρων Ενεργειακή επαναφέρει το ζήτημα των σταθερών τιμολογίων διάρκειας μικρότερης των 12 μηνών, τα οποία καταργήθηκαν πρόσφατα, επισημαίνοντας ότι η νέα Οδηγία ΕΕ/2024/1711 δεν αποκλείει την προσφορά τέτοιων συμβάσεων. Σημειώνει: "Ειδικά για τα σταθερά Προγράμματα... δεν απορρέει ότι σταθερά Προγράμματα είναι μόνο τα Προγράμματα με ελάχιστη διάρκεια αυτή των δώδεκα μηνών, αλλά απορρέει μόνο η υποχρέωση των Προμηθευτών να παρέχουν οπωσδήποτε τουλάχιστον ένα σταθερό Πρόγραμμα με ελάχιστη διάρκεια δώδεκα μηνών." Προσθέτει ότι η ελληνική αγορά έχει ιδιαιτερότητες (ρηχή προθεσμιακή αγορά, μικρή ρευστότητα) που καθιστούν ευχερέστερη τη διαπραγμάτευση προϊόντων μικρότερης των 12 μηνών στη χονδρεμπορική.

Ελίν: Σταθερές τιμές ανά βαθμίδα ή ανά ημέρα

Η Ελίν θέτει σειρά προτάσεων για τη διάθεση σταθερών τιμολογίων που θα μπορούν να χρεώνουν σταθερή τιμή ανά βαθμίδα κατανάλωσης, σταθερή τιμή ανά ημέρα του μήνα, ή να συνδυάζουν πάγια χρέωση με διαφοροποίηση τιμών ανά εξάμηνο εντός ετήσιας σύμβασης. Καταλήγει: "Εν κατακλείδι, θεωρούμε ότι δεν είναι σκόπιμο η εμπορική πολιτική των προμηθευτών να περιορίζεται μόνο στην διάθεση προϊόντων με πάγια χρέωση και σταθερή χρέωση προμήθειας, αντιθέτως, θα πρέπει να δίνεται κίνητρο για την ανάπτυξη διαφόρων τύπων σταθερών τιμολογίων."

Προς νέο πλαίσιο εποπτείας – Οι συζητήσεις ΡΑΑΕΥ και προμηθευτών συνεχίζονται

Η τελική γκάμα των νέων προϊόντων θα διαμορφωθεί από το αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων συζητήσεων της ΡΑΑΕΥ με τους προμηθευτές, μετά την ολοκλήρωση της επίσημης διαβούλευσης. Στην διαβούλευση αυτή, η αγορά υπέβαλε σημαντικές ενστάσεις ως προς την αυστηρότητα του προτεινόμενου πλαισίου της Αρχής και τους περιορισμούς που εκτιμούν ότι τίθενται στην ανάπτυξη και διάθεση νέων προϊόντων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις