Χρηστικά

Πάνω από 80.000 οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι – Τι χάνουν, τι κερδίζουν


Ξεπέρασαν τους 80.000 οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται και έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, αριθμός υπερδιπλάσιος από τους 36.000 που υπήρχαν μέχρι πρότινος.

Στο υπουργείο Εργασίας, όπως επισημαίνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, θεωρούν ότι η σημαντική αύξηση που έχει καταγραφεί οφείλεται στην πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση, όπως αποτυπώθηκε με ειδικό άρθρο στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο (ν. 5078/23). Έτσι, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, δεν θα υπόκεινται εφεξής σε παρακράτηση 30% επί της σύνταξής τους, όπως ίσχυε, αλλά θα λαμβάνουν όλο το ποσό που δικαιούνται. Όμως την ίδια στιγμή, με την επιλογή τους να συνεχίσουν να εργάζονται, θα επιβαρύνονται με έναν ειδικό πόρο, που για μισθωτούς ανέρχεται στο 10% επί των ετήσιων απολαβών τους από την απασχόλησή τους….

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, αποκάλυψε ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση ώστε το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), να ξεκινήσει την αυτόνομη επενδυτική του λειτουργία.

«Στο ΤΕΚΑ έχουν ήδη εγγραφεί πάνω από 350.000 άτομα και σχεδόν 150.000 επιχειρήσεις που τους απασχολούν, ενώ τα υπό διαχείριση κεφάλαια είναι ακόμα σχετικά χαμηλά, περίπου 140 εκατ. ευρώ – ποσό που αυξάνει με γοργούς ρυθμούς. Αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται το default χαρτοφυλάκιο για τους ασφαλισμένους του ΤΕΚΑ και χρειάζεται μια νομοθετική ρύθμιση που θα φέρουμε σύντομα στη Βουλή για να μεταφερθούν τα κεφάλαια του Ταμείου από το Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος και να ξεκινήσει η αυτόνομη επενδυτική λειτουργία του ΤΕΚΑ».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα