Ελλάδα

Παπασταύρου: Η ακύρωση ορίων 147 οικισμών συνιστά βραδυφλεγή απειλή και για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων


«Το νέο Προεδρικό Διάταγμα οδηγεί σε ασφάλεια δικαίου και σύννομη προστασία της περιουσίας των Ελλήνων και των Ελληνίδων»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, παραχώρησε σήμερα, συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, μιλώντας για τους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων, αλλά και τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό.

Ο υπουργός επισήμανε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η ασφάλεια δικαίου και η σύννομη προστασία της περιουσίας των Ελλήνων και των Ελληνίδων. «Το νέο ΠΔ, η κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, η ψηφιοποίηση του κτηματολογίου, αλλά και η εμβληματική μεταρρύθμιση που φέρνει το πρόγραμμα “Κωνσταντίνος Δοξιάδης” αποτελούν βασικές παραμέτρους της προσπάθειάς μας να αποκαταστήσουμε την κανονιστική ασάφεια και πολυπλοκότητα και να δημιουργήσουμε ένα ξεκάθαρο πολεοδομικό και χωροταξικό πλαίσιο», είπε ο κ. Παπασταύρου.

Επιπλέον, συμπλήρωσε πως «επεξεργαζόμαστε μία νομοθετική ρύθμιση που θα λαμβάνει υπόψη, τόσο τη νομολογία και τη νομική προσέγγιση του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο και την εθνική ανάγκη να ενισχύσουμε τους μικρούς οικισμούς, αναγνωρίζοντας και τη σημασία του δημογραφικού ζητήματος». Επίσης, προανήγγειλε την κατάθεση του Προεδρικού Διατάγματος για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) εντός των επόμενων επτά ημερών.

Παράλληλα, ο Υπουργός υπογράμμισε την αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Ν.Α. Ευρώπη, μετά τις τελευταίες διεθνείς πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή. Ο κ. Παπασταύρου στάθηκε στη σημασία της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιταλία και στις συζητήσεις που είχε με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, κατά τη διάρκεια των οποίων αποφασίστηκε η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, με την αύξηση της χωρητικότητας της ηλεκτρικής διασύνδεσής τους.

Όπως είπε ο κ. Παπασταύρου, η εξέλιξη αυτή, μαζί με αντίστοιχες διασυνδέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία, αναβαθμίζει το ρόλο της χώρας μας γεωστρατηγικά και ενεργειακά. Παράλληλα, τόνισε την πολύ μεγάλη σημασία που έχει το ενδιαφέρον της αμερικανικής Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας, ενώ επισήμανε ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού μέχρι το τέλος του 2025. Τέλος, σχετικά με την ολοκλήρωση του καλωδίου ενεργειακής σύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ξεκαθάρισε ότι το έργο θα προχωρήσει.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΥΠΕΝ