Οικονομία

Παραμένει ο γρίφος με τα επιτόκια – Τι (δεν) είπε η Λαγκάρντ


Άλυτος παραμένει ο γρίφος με τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αφού η Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε να οριοθετήσει χρονικά την αφετηρία αύξησής τους εντός του 2022. Αποφεύγοντας να δεσμευτεί ξανά σχετικά με το μείζον αυτό ζήτημα που απασχολεί δεόντως τις ευρωπαϊκές οικονομίες, τις αγορές και τους επενδυτές, η πρόεδρος της ΕΚΤ προσέφυγε ξανά σε αόριστες αναφορές σχετικά με τα επιτόκια, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Είναι πρόδηλο ότι η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει επιλέξει μια στρατηγική αναμονής για το θέμα των επιτοκίων. Προχωρά με μικρά και σταθερά βήματα, παρά την πίεση που ασκούν τα «γεράκια», δηλαδή οι κεντρικοί τραπεζίτες προερχόμενοι από τη Γερμανία και τις χώρες «δορυφόρους» της από την κεντρική Ευρώπη, αλλά και οι αδιαμφισβήτητες δυσμενείς συνθήκες που προκαλεί ο καλπάζων πληθωρισμός στη Γηραιά Ήπειρο. 

Για μία ακόμη φορά η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έδωσε απάντηση στο μέγα ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων, πότε δηλαδή η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των βασικών επιτοκίων της.  «Τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν από τις αρχές Ιουλίου (δηλαδή λίγο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ΑΡΡ) έως και αρκετούς μήνες μετά», είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ΕΚΤ, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο κατέληξε σε ήττα στα σημεία των «γερακιών. 

Η ΕΚΤ απέφυγε να δεσμευθεί ότι θα δώσει οριστικό τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ αφήνει ανοικτά όλα τα σενάρια για τα επιτόκια στη συνέχεια, παρά το γεγονός ότι ασκήθηκαν έντονες πιέσεις από τους κεντρικούς τραπεζίτες του Βορρά για μια περισσότερο επιθετική πολιτική επιτοκίων.

Τι...είπε η Λαγκάρντ

Η Κριστίν Λαγκάρντ πάντως, δεν κρύβεται για τη βεβαρημένη «συνθήκη» που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. «ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει σοβαρά την οικονομία της ζώνης του ευρώ και έχει αυξήσει σημαντικά την αβεβαιότητα. Ο αντίκτυπος του πολέμου στην οικονομία θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της σύγκρουσης, από την επίδραση των τρεχουσών κυρώσεων και από πιθανά περαιτέρω μέτρα. Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και θα παραμείνει υψηλός τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω της απότομης αύξησης του ενεργειακού κόστους», επισήμανε χαρακτηριστικά  και πρόσθεσε

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί στις τρέχουσες αβεβαιότητες και παρακολουθούμε στενά τα εισερχόμενα στοιχεία σε σχέση με τις επιπτώσεις τους στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων APP, η Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2022. Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, η ΕΚΤ είναι ανοικτή για το πότε ακριβώς θα τερματιστούν οι αγορές ομολόγων, μπορεί να είναι στην αρχή του τριμήνου ή στο τέλος του.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα