Αγορές

Παραμένει σε ρότα ανάκαμψης το χρηματιστήριο


Το χρηματιστήριο διατηρεί το θετικό μομέντουμ και τη ανοδική αντίδραση που είχε ως αφετηρία τη χθεσινή συνεδρίαση, εν μέσω μιας διαφαινόμενης άμβλυνσης των γεωπολιτικών ανησυχιών με επίκεντρο της Μέση Ανατολή, που αποτυπώνεται στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου.

Η κατάσταση, ωστόσο παραμένει ρευστή, τόσο για την ελληνική αγορά όσο και για τα διεθνή χρηματιστήρια και η συνθήκη μπορεί να αλλάξει άρδην και επί τα χείρω, μετά από ένα στρατιωτικό χτύπημα-απάντηση του Ισραήλ προς το Ιράν. Υπό αυτό το πρίσμα η επιφυλακτικότητα και η ανησυχία παραμένουν στο μυαλό των επενδυτών, παρά την πρόσκαιρη «λιακάδα» στις αγορές.

Για την ελληνική αγορά αναμφίβολα κλειδί θα είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, επιχειρηματικά νέα  και οικονομικά αποτελέσματα εισηγμένων εταιρειών μπορεί να επηρεάσουν την πορεία επιμέρους μετοχών. Κατά την άποψη αναλυτών, η αγορά έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντική διόρθωση και ο ΓΔ έχει διασπάσει καθοδικά διαδοχικές στηρίξεις. Άμεσος στόχος η επαναπροσέγγιση των 1.400 μονάδων.

Στις διεθνείς αγορές κυριαρχεί η νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου, που λειτουργεί καθησυχαστικά προς όλες τις κατευθύνσεις και τους δείκτες. Σήμερα η τιμή του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent υποχωρεί κατά 0,71% και διαμορφώνεται στα 86,67 δολάρια το βαρέλι για τα συμβόλαια Ιουνίου 2024. Η τιμή του αμερικανικού αργού κινείται κατά 0,77% χαμηλότερα και διαμορφώνεται στα 82,05 δολάρια το βαρέλι για τα συμβόλαια Μαϊου 2024.

Οι ευρωαγορές καταγράφουν μικτά πρόσημα, με τον γερμανικό δείκτη DAX να έχει μικρές απώλειες -0,12%, ενώ αντίθετα ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει κέρδη +0.26% και ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται +0,39%.

Μετοχές και δείκτες

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 1.375,75 μονάδες σημειώνοντας άνοδο +0,75%, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 36,15 εκατ.ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.378,45 μονάδες (+0,95%).
   
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό +0,80%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό +0,95%. Ο τραπεζικός δείκτης έχει κέρδη +0,29%

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (+2,71%), Jumbo (+2,48%), της Σαράντης (+1,77%), της Μυτιληναίος (+1,55%) και της ΓΕΚ ΕΡΝΑ (+1,54%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ (-0,83%) και της Viohalco (-0,38%).
   
Ανοδικά κινούνται 71 μετοχές, 28 πτωτικά και 15 παραμένουν σταθερές.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις