Για άλλη μία φορά αναφέρθηκε στη μεγάλη συνεισφορά της Συμφωνία των Πρεσπών ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.
Mιλώντας στο "Athens Energy Forum 2019" υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας στη συμφωνία, τονίζοντας πως «πρόκειται για ένα σημείο καμπής και όλοι μιλούν πια για την Ελλάδα πως μπορεί να δίνει λύσεις».
Ερωτηθείς ο πρέσβης των ΗΠΑ για το αν τον προβληματίζει τα όσα λέγονται περί μη αποδοχής της συμφωνίας από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού απάντησε: «Έχω κρατήσει απόσταση από τα εσωτερικά της χώρας. Ωστόσο με ενθάρρυναν τα σχόλια του προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος μπορεί να είπε πως δεν συμφωνεί, ωστόσο θα προχωρήσει μπροστά».
Ο κ. Πάιατ σημείωσε επίσης πως η συμφωνία δίνει την ευκαιρία να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή, ενώ εξήρε και τα σχέδια της κυβέρνησης για τις ενεργειακές διασυνδέσεις με τη χώρα της "Βόρειας Μακεδονίας".
Η μείωση του κόστους αποτελεί και τη μεγάλη θετική αλλαγή που φέρνει στην αγορά η ενεργός ανάμειξη των ΗΠΑ στην αγορά αερίου. Όπως είπε, οι μεγαλύτερες ποσότητες εξαγωγών κατευθύνονται στην Ασία ωστόσο ο ανταγωνισμός μειώνει τις τιμές και τον τρόπο τιμολόγησης σε όλη την αγορά. Πάντως ο ίδιος σημειώνοντας το ρόλο της Ελλάδας, αναφέρθηκε και στα φορτία αμερικανικού αερίου που για πρώτη φορά στην Ελλάδα έφτασαν από τα αμερικανικά εξαγωγικά τέρμιναλ αρχικά από τη ΔΕΠΑ (μεταφορά από δεξαμενόπλοιο της ΤΕΝ, του Ν. Τσάκου) ενώ δύο ακόμη ιδιωτικά φορτία έρχονται από την εταιρεία Μυτιληναίος.
Ειδικά για τον τομέα της ενέργειας και το ρόλο των υποδομών που κατασκευάζονται στην περιοχή, ο ίδιος επανέλαβε τη σημασία του αγωγού TAP καθώς θα είναι η πρώτη υποδομή που θα διαφοροποιεί τις πηγές προμήθειας στην περιοχή, προσθέτοντας ότι όλες οι νέες υποδομές (IGB, FSRU Αλεξανδρούπολης, κάθετος διάδρομος) μαζί με τις παλιές (Ρεβυθούσα) στερούν από τη Ρωσία τη δυνατότητα να καθορίζει τις τιμές. Για αυτό το λόγο, πρόσθεσε, οι ΗΠΑ είναι εναντίον και του αγωγού Turkish Stream.
Ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης έκανε ανασκόπηση της ενεργειακής πολιτικής και των τελευταίων εξελίξεων δίνοντας έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις. Όπως είπε σύντομα θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ εμπορίας, ενώ οι υποδομές θα παραμείνουν στον έλεγχο του κράτους. Για τις ενεργειακές υποδομές ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σύντομα θα υπογραφεί η διακυβερνητική συμφωνία στην Κρήτη για τον αγωγό East Med, ενώ για τις έρευνες υδρογονανθράκων τόνισε ότι σε δύο μήνες θα κυρωθούν οι υπόλοιπες δύο εκκρεμείς συμβάσεις ερευνών (έχουν υπογραφεί ήδη οι 5 από τις 7 παραχωρήσεις του τελευταίου διαστήματος).