Πολιτική

Παροχές Τσίπρα: Επικριτική η προκαταρκτική έκθεση των Θεσμών


 Επικριτική για τις εξαγγελίες Τσίπρα είναι η προκαταρκτική έκθεση των Θεσμών, που θα συζητηθεί εκτενώς στο σημερινό EuroWorking Group. Στην έκθεση που φέρει τον τίτλο «Πρόσφατα μέτρα σε συντάξεις και ΦΠΑ που ανακοινώθηκαν από τις ελληνικές αρχές», γίνεται εμμέσως πλην σαφώς αναφορά σε «μονομερείς ενέργειες», με την σημείωση ότι ουδέποτε η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωση τους Θεσμούς.

Διαβάστε επίσης:  Στο «μικροσκόπιο» του EWG οι εξαγγελίες Τσίπρα

Η προκαταρκτική έκθεση, την οποία δημοσιεύει σήμερα η «Καθημερινή», έχει ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου και αναφέρει ότι: «το θέμα των παροχών συζητήθηκε με τις ελληνικές αρχές σε συνάντηση στις 13 Δεκεμβρίου, αυτό όμως ήταν ήδη έξι ημέρες μετά τις δημόσιες εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού. Οι ελληνικές Αρχές κατά την προηγούμενη αποστολή τους ενημέρωσαν τους Θεσμούς ότι σκέφτονταν την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν μέρος της υπεραπόδοσης του προϋπολογισμού για κοινωνικούς σκοπούς, αλλά από τότε δεν έγινε καμία συζήτηση ή αναλυτική πρόταση».

Μάλιστα στην έκθεση γίνεται λόγος για την ρητή εντολή των Θεσμών προς την κυβέρνηση, να μην εξαγγείλει πάσης φύσεως παροχές, αν πρώτα δεν έχει συζητήσει μαζί τους. «Οι θεσμοί είχαν ρητώς συστήσει να μην προχωρήσουν προσθέτοντας περισσότερο κόστος στις συντάξεις σε περίπτωση υπεραπόδοσης προϋπολογισμού, αλλά να πληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή να συσσωρεύσουν ταμειακά αποθέματα ασφαλείας», όπως λέει χαρακτηριστικά η εισαγωγή της έκθεσης. Στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, μάλιστα, αναφέρονται και οι εκκρεμούσες αιτήσεις συνταξιοδότησης, τονίζοντας τη δυσαρέσκεια για την επιλογή των συγκεκριμένων παροχών».

Ιδιαίτερα μνεία γίνεται από τους συντάκτες της έκθεσης, στο έκτακτο βοήθημα προς τους συνταξιούχους, το οποίο  αμφισβητούν ανοιχτά… «στην ουσία είναι αμφίβολο κατά πόσον το πακέτο μέτρων είναι αρκετά καλά στοχευμένο ώστε να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες ανάγκες. Μπορεί να δημιουργήσει προσδοκίες στους συνταξιούχους και για άλλες παροχές στο μέλλον, αλλά και την αίσθηση πως μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μπορεί να αντισταθμιστούν. Το επίδομα θα το λάβουν 1,5 εκατ. συνταξιούχοι, το 60% του συνόλου, και θα στοιχίσει 388 εκατομμύρια ευρώ».

Επιπρόσθετα θεσμοί στην έκθεσή τους ζητούν περισσότερα στοιχεία για να καταλήξουν στην καθαρή δημοσιονομική επίπτωση του μέτρου, όμως αμφισβητούν την πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι τελικά 0,75% του ΑΕΠ αντί για 0,5% όπως έχει προβλεφθεί. Παράλληλα εμφανίζονται λιγότερο επικριτικοί στο ζήτημα της αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις