Χρηστικά

Πάρτι μαύρου χρήματος


Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες

Πάρτι μαύρου χρήματος στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 αποκαλύπτουν οι έρευνες της ΑΑΔΕ και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο  φοροελεγκτικές υπηρεσίες ξεσκονίζουν τις φορολογικές τους δηλώσεις τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και τα εμβάσματα εκατοντάδων εμπλεκόμενων προσώπων.

Συγχρόνως, η ΑΑΔΕ παραπέμπει στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος εκατοντάδες Έλληνες, οι οποίοι υπέπεσαν σε παραβάσεις φοροδιαφυγής ή έχουν χρέη αρκετών χιλιάδων ευρώ προς το δημόσιο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2023 η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στις φορολογικές αρχές αιτήματα παροχής πληροφοριών για 151 άτομα.

Πρόκειται για συνολικά 12 υποθέσεις ύποπτες για ξέπλυμα χρήματος που εντοπίστηκαν στην ίδια περίοδο, αλλά σε κάθε μία εμπλέκονται περισσότερα του ενός άτομα με χαρακτηριστική περίπτωση τις τρεις υποθέσεις του Φεβρουαρίου με εμπλεκόμενα 103 άτομα.

Στις 12 αυτές υποθέσεις, εμπλέκονται συνολικά 151 άτομα, μεταξύ των οποίων είναι φυσικά οι άμεσα εμπλεκόμενοι, καθώς και οι συγγενείς τους και οι συνέταιροί τους και άλλα πρόσωπα που είχαν δοσοληψίες σε επιχειρηματικό ή σε προσωπικό χρηματικό επίπεδο, μέσω εμβασμάτων από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Επίσης, το πρώτο εξάμηνο του έτους, δόθηκε εντολή για τη διενέργεια ελέγχων σε 118 νέα υποθέσεις. Την ίδια περίοδο ολοκληρώθηκαν 52 έρευνες και καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 93,6 εκατ. ευρώ.

Για τα πρόσωπα αυτά, τα οποία βρίσκονται εμπλεκόμενα σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, η Αρχή ζητεί από την ΑΑΔΕ πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία που δηλώνουν στην Εφορία, ώστε να συνεχιστεί σε βάθος η έρευνα.

Ακόμη, θα συσχετιστούν τα εισοδήματα που βρέθηκαν σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς εντός εκτός Ελλάδας, με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνουν στην Εφορία. Σημειώνεται ότι το 2022 είχαν εντοπιστεί 104 υποθέσεις στις οποίες ενεπλάκησαν 496 άτομα.

Τα συγκεκριμένα αιτήματα συνδρομής εστάλησαν από την "Μονάδα A'" της Αρχής, βασικό αντικείμενο της οποίας είναι η διερεύνηση χρηματοοικονομικών πληροφοριών.

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δύναται με βάση το συστατικό της νόμο, να διαβιβάζει και να ανταλλάσσει πληροφορίες εμπιστευτικής φύσης με τις αρμόδιες εισαγγελικές ή άλλες αρχές με ερευνητικές ή ελεγκτικές αρμοδιότητες, καθώς και με τις αρμόδιες αρχές του άρθρου 6 του ν.3691/2008, εφόσον οι πληροφορίες αυτές κρίνονται χρήσιμες για το έργο τους και για την εκπλήρωση των νόμιμων καθηκόντων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή διαβιβάζει πληροφορίες στις Υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε), για πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες διάπραξης αδικημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να εξεταστεί, να ελεγχθεί και να αποδειχθεί ή όχι η διάπραξή τους.

Κάθε Έγγραφο Παροχής Πληροφοριών/Υπόθεση της Αρχής, ενδέχεται να περιλαμβάνει πληροφορίες για περισσότερα του ενός εμπλεκόμενα πρόσωπα, εφόσον αυτά σχετίζονται με την ίδια υπόθεση.

και για ξέπλυμα οι φοροφυγάδες

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ απέστειλε στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, 669 άτομα που κατηγορούνται  για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή ή για ληξιπρόθεσμα  χρέη προς το δημόσιο.

Ειδικότερα, στην Αρχή, παραπέμφθηκαν 246 άτομα για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ, καθώς και 423 άτομα με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ.

Ακόμη, το πρώτο εξάμηνο του 2023, υποβλήθηκαν 629 μηνυτήριες αναφορές από Δ.Ο.Υ, Ελεγκτικά Κέντρα (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ, ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π) και τις Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα