Χρηστικά

Πέντε παρατάσεις-ανάσα από την Εφορία


Νέες προθεσμίες για τέλη κυκλοφορίας, πάγιες δαπάνες, επιστροφή επιστρεπτέων, μεταβιβάσεις ακινήτων και ένταξη σε 36-72 δόσεις

Πέντε παρατάσεις βασικών ή έκτακτων  υποχρεώσεων των φορολογουμένων έχει δρομολογήσει το υπουργείο Οικονομικών και στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις.

Η επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας με τους δεκάδες θανάτους καθημερινά και τους εκατοντάδες διασωληνωμένους έχει ανακόψει την οικονομική δραστηριότητα και καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για πρόσθετες ενισχύσεις επιλέγεται η τακτική των παρατάσεων υποχρεώσεων προς την Εφορία για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι παρατάσεις που εξετάζεται να δοθούν και οι οποίες θα ανακοινωθούν σταδιακά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 είναι οι ακόλουθες:

1. Τέλη κυκλοφορίας

Η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του έτους 2022, κανονικά λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Ωστόσο θα δοθεί παράταση και μάλιστα γενναία. Πέρυσι είχε χορηγηθεί παράταση έως το τέλος Φεβρουαρίου  ενώ φέτος, θα δοθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Εκτός από τη διευκόλυνση των κατόχων αυτοκινήτων, η παράταση διευκολύνει και τον προϋπολογισμό. Τα ποσά που θα εισπραχθούν το 2022 θα εγγραφούν στον επόμενο προϋπολογισμό, ο οποίος έχει ανάγκη από έσοδα, προκειμένου να μειωθεί αισθητά το έλλειμμα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών.

Άλλωστε το 2021 είναι ένα έτος χαμένο δημοσιονομικά, οπότε και να λείψει ένα σημαντικό μέρος από τα τέλη κυκλοφορίας, δεν θα έχει καμία επίπτωση, καθώς ισχύει και η «ρήτρα διαφυγής» της Κομισιόν, που επιτρέπει στα κράτη μέλη να ξεφεύγουν από τους δημοσιονομικούς κανόνες.

2. Μεταβιβάσεις ακινήτων

Επειδή από την 1η Ιανουαρίου 2022 ισχύουν οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες, και καθώς παρατηρείται πρωτοφανής συνωστισμός στα συμβολαιογραφεία σχεδιάζεται να δοθεί παράταση ενός μήνα.

Η παράταση θα αφορά στα ακίνητα για τα οποία θα έχει υποβληθεί η δήλωση φόρου μεταβίβασης έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 και θα μπορεί να ολοκληρωθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2021, με τις παλαιές αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

Έτσι ο φόρος μεταβίβασης θα είναι λιγότερος, σε σχέση με εκείνον που θα πλήρωναν, εάν εφαρμόζονταν οι αυξημένες αντικειμενικές τιμές.

3. Ρύθμιση 36-72 δόσεων

Στις 31 Δεκεμβρίου 2021 λήγει η προθεσμία για την ένταξη στις 36-72 δόσεις των χρεών της πανδημίας. Όμως, από τις περίπου 820.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και γενικότερα φυσικά πρόσωπα των οποίων οι φορολογικές υποχρεώσεις είχαν ανασταλεί, μέχρι τώρα έχουν υποβάλλει αίτηση λιγότεροι από 30.000.
Εκτιμάται ότι είναι αδύνατον να υποβάλλουν αιτήσεις όλοι και το ενδεχόμενο της παράτασης είναι ορθάνοιχτο.

4. Επιστρεπτέα προκαταβολή

Η επιστροφή των ποσών που έχουν λάβει οι επιχειρηματίες είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2021 και να ολοκληρωθεί σε 60 μηνιαίες δόσεις, μετά φυσικά από το «κούρεμα» που θα υποστούν ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο φορολογούμενος ή τον τρόπο αποπληρωμής που θα επιλέξει.

Με το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ σχεδιάζεται η η έναρξη αποπληρωμής από τον Μάρτιο του 2022 αν και οι επαγγελματικοί φορείς ζητούν εξάμηνη παράταση μέχρι τον Ιούνιο. Πάντως η παράταση τουλάχιστον τριών μηνών είναι σχεδόν βέβαιη.

5. Πάγιες δαπάνες

Την επέκταση και το 2022 του μέτρου της επιδότησης των παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων μελετά το υπουργείο Οικονομικών, καθώς περισσεύουν 100 εκατ. ευρώ από το ποσό των 450 εκατ. που ήταν διαθέσιμο για το 2021.

Σημειώνεται πως το μέτρο της επιδότησης των παγίων δαπανών, προβλέπει τον συμψηφισμό των υποχρεώσεων προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ των πληττόμενων επιχειρήσεων, που καθίστανται ληξιπρόθεσμες από την 1η Ιουλίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021, φόρο εισοδήματος, ΕΝ.Φ.Ι.Α., Φ.Π.Α. και άλλου φόρους ή τέλη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα