Χρηστικά

Πετρέλαιο θέρμανσης: Μειώνεται η κρατική επιδότηση – Πόσο θα αυξηθεί η τιμή


Ακριβαίνει από την 1η Ιανουαρίου το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς θα διατίθεται μ’ ένα «καπέλο» 0,10 ευρώ, εξαιτίας της μείωσης της κρατικής επιδότησης. 

Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η κρατική επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης πήρε τρίμηνη παράταση και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2023. Ωστόσο, επιδότηση δεν θα αντιστοιχεί σε 25 λεπτά το λίτρο αλλά σε 15 λεπτά το λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι οι νέες παραλαβές από 1.1.2023 θα έχουν 10 λεπτά μεγαλύτερο ποσό φόρου σε σύγκριση με σήμερα. 

Με αυτά τα δεδομένα η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί σε 1,22 ευρώ το λίτρο, από 1,12 ευρώ το λίτρο που είναι σήμερα. Ενδεχομένως, όμως, να προκύψει και πρόσθετο «καπέλο», καθώς στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η παράλληλη επιδότηση των 7,5 λεπτών με ΦΠΑ από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας.

Εως και σήμερα τα διυλιστήρια δεν έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους σχετικά με το «μέλλον» της παράλληλης επιδότησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, η βασική αιτία για τη μείωση της επιδότησης είναι η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα