Άμυνα & Διπλωματία

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τις ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας


Επιστολή στον γγ του ΟΗΕ στέλνει η Ελλάδα, με την οποία αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η επιστολή θα επιδοθεί εντός των επομένων ωρών στον γγ του ΟΗΕ, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Αξίζει να αναφερθεί πως στις 30 Σεπτεμβρίου η Τουρκία είχε στείλει επιστολή στον ΟΗΕ για αποστρατικοποιήση των ελληνικών νησιών.

Όπως τονίζουν οι πρώτες πληροφορίες, στην επιστολή επισημαίνεται ότι οι ισχυρισμοί της γειτονικής χώρα υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτημένη από την αποστρατιωτικοποίησή τους είναι «νομικά, ιστορικά και πραγματολογικά αστήρικτοι»

Η Ελλάδα σημειώνει ότι όλα τα νησιά διαθέτουν πλήρη δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες χωρίς την παραμικρή νομική αμφισβήτηση.

Εν συνεχεία, στην επιστολή αναφέρονται και νομικές υποθέσεις που έχουν κριθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η πρώτη σχετίζεται με την Καμπότζη και την Ταϊλάνδης και η δεύτερη με τη Λιβύη και το Τσάντ.

Επίσης, γίνεται λόγος για τα συνεχή ζητήματα, δίχως νομική βάση, τα οποία επικαλείται συχνά η Τουρκία, «μία πρακτική που προσθέτει στην αστάθεια που η χώρα αυτή προκαλεί με τις πράξεις της».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα