Χρηστικά

Πληρωμές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ από τον Μάρτιο και σε 10 δόσεις!


Οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλλουν από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο - Όλες οι αλλαγές που προωθούν υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ

Από τον Μάρτιο θα ξεκινούν κάθε χρόνο οι πληρωμές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, με αρχή από το 2022, σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, τις οποίες και γνωστοποίησε στους θεσμούς και δεσμεύτηκε στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης.

Η αλλαγές αυτές ανατρέπουν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, τα οποία πλέον θα πρέπει να προγραμματίσουν την πληρωμή των φόρων, πολύ νωρίτερα, σε σχέση με το ισχύον, έως φέτος, χρονοδιάγραμμα, ενώ θα διαρκεί περισσότερο.

Ειδικά ο ΕΝΦΙΑ μετατρέπεται πλέον σε… μηνιαίο ενοίκιο, αφού μόλις τελειώσει η πληρωμή του φόρου κατοχής ακινήτων για το 2021, θα αρχίσει αμέσως η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2022 και θα διαρκέσει ένα δεκάμηνο έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Μέχρι τώρα, η πληρωμή του φόρου εισοδήματος ξεκινούσε από τον Ιούλιος και διαρκούσε έξι μήνες, μέχρι τον Δεκέμβριο κάθε έτους, ενώ η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ άρχιζε από τον Φεβρουάριο και ολοκληρώνονταν τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Μες τις αλλαγές, η πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ θα γίνεται πλέον σε 10 δόσεις από 6 δόσεις που είναι σήμερα.

Τι αλλάζει στις πληρωμές των φόρων

Σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθούν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, το Taxisnet θα ανοίξει για να υποδεχτεί τις φορολογικές δηλώσεις του 2022, στα τέλη Φεβρουαρίου και ο φόρος εισοδήματος θα πληρώνεται σε 10 δόσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 και κάθε έτους στη συνέχεια.

Η λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα είναι η 30η Ιουνίου κάθε έτους.

Η πληρωμή της πρώτης δόσης θα αρχίζει τον Μάρτιο και όποιο υποβάλει τη δήλωση αργότερα, π.χ. Απρίλιο ή Μάιο ή Ιούνιο, θα πληρώνει μαζεμένες δύο ή τρείς ή τέσσερις δόσεις και κανονικά τις υπόλοιπες.

Το εγχείρημα αυτό χρειάζεται προεργασία, όπως η έγκαιρη έκδοση και αποστολή στο Taxisnet τις βεβαιώσεις αποδοχών από τους εργοδοτικούς φορείς, το δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, την έκδοση και ενημέρωση του αρχείου του Taxisnet με τις δαπάνες των φορολογουμένων (e-αποδείξεις, και τεκμαρτές δαπάνες).

Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθούν τα λογιστικά γραφεία, τα οποία έχουν επωμιστεί τεράστιο όγκο δουλειάς λόγω της διεκπεραίωσης των μέτρων που ελήφθησαν στη διάρκεια της πανδημίας (αναστολές συμβάσεων, αποζημιώσεις ειδικού σκοπούν, αποζημιώσεις ενοικίων κ.λπ.).

Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ

Μέχρι τις αρχές Μαρτίου θα γίνει και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2022 και η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης θα είναι η 31η Μαρτίου του 2022 και η τελευταία δόση θα πληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022.

Το ζήτημα με τον ΕΝΦΙΑ είναι ότι τον Φεβρουάριο του 2022 λήγει η προθεσμία πληρωμής της 6ης και τελευταίας δόσης για το 2021 και από τον επόμενο μήνα, Μάρτιο, θα αρχίσει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2022. 

Έτσι τα νοικοκυριά θα πληρώνουν ΕΝΦΙΑ διαρκώς, σαν να πρόκειται για την πληρωμή μηνιαίου ενοικίου στο Κράτος για τα σπίτια που κατοικούν.

Αναφορικά με το ύψος του φόρου κατοχής ακινήτων, μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο 52% των περιοχών της χώρας, αναμένονται αυξομειώσεις.

Για τα ακίνητα των οποίων η αντικειμενική αξίας αυξήθηκε πάνω από 20% η επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ είναι δεδομένη, καθώς οι αλλαγές στην κλίμακα που προωθεί το ΥΠΟΙΚ, δεν μπορεί να αφομοιώσει την αύξηση.

Αντίστοιχα, για τις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες έμειναν αμετάβλητες ή μειώθηκαν, θα προκύψει μείωση του φόρου.

Το ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ θα είναι 2,5% με 3%, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά δεν πρέπει να τρέφουν μεγάλες προσδοκίες ελάφρυνσης, που καλλιεργήθηκαν από προηγούμενες δηλώσεις στελέχων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα