Οικονομία

Πληθωρισμός: Πτώση στην ΕΕ, σταθερός στην Ελλάδα – Ο αντίκτυπος σε ΕΚΤ και επιτόκια


Στο 2,6% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, αμετάβλητος στο 3,2% παρέμεινε στην Ελλάδα

Ο πληθωρισμός συνεχίζει την πτωτική του πορεία στην Ευρωζώνη, όχι όμως με τον ταχύ ρυθμό που θα δώσει το έναυσμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο –αυτό είναι από τον Ιούνιο και εντεύθεν- στη μείωση των επιτοκίων.

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο (2,6% τον Φεβρουάριο από 2,8% τον Ιανουάριο), δεν αναμένεται να επιφέρει αλλαγές στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ενόψει της συνεδρίασης και των αποφάσεων που θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα.

Σ’ ό,τι αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο εναρμονισμένος δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,2%, όπως είχε διαμορφωθεί τον Ιανουάριο.

Πληθωρισμός

Πληθωρισμός

Πρωταγωνιστεί η ακρίβεια στα τρόφιμα

Η ακρίβεια στα τρόφιμα αποτελεί και για τον Φεβρουάριο, το Νο1 παράγοντα για τις πληθωριστικές τάσεις που διαμορφώνονται στην Ευρωζώνη. Ωστόσο και στον δείκτη τροφίμων καταγράφεται αποκλιμάκωση σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα και εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο (4,0%, έναντι 5,6% τον Ιανουάριο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (3,9%, έναντι 4,0% τον Ιανουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,6%, έναντι 2,0% τον Ιανουάριο) και την ενέργεια (-3,7%, έναντι -6,1% τον Ιανουάριο).

Πληθωρισμός

Υποχώρηση σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία

Στο 3,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο στη Γαλλία, λόγω των αυξημένων τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.  Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021 υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Ειδικότερα, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 2,5% τον Φεβρουάριο του 2024. Αυτή είναι η χαμηλότερη τιμή από τον Ιούνιο του 2021 (+2,4%).

Σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση στο 2,8%, από 3,4% που ήταν τον Ιανουάριο.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα