Τράπεζες

Ποιοί "τρέχουν" για τα ακίνητα της Alpha Bank και των ΑΣΤΑΚ


Επιχειρηματικά-επενδυτικά σχήματα στα οποία συμμετέχουν και δύο ελληνικές εταιρείες real estate, διεκδικούν συμμετοχή στο μεγάλο project αξιοποίησης ακινήτων του ομίλου της Alpha Bank και της θυγατρικής της Alpha Αστικά Ακίνητα (ΑΣΤΑΚ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λήξη της παραταθείσης προθεσμίας κατατέθηκαν χθες τουλάχιστον τρεις δεσμευτικές προσφορές από τις κοινοπραξίες Prodea-Invel, Dimand (όμιλος Ανδριόπουλου)-HIG και Brook Lane -Bain. Σήμερα ή αύριο θα γίνει γνωστό αν υπήρξε και 4η προσφορά  από ξένο οίκο, με τον οποίο συνεργάζεται ήδη η Alpha στον τομέα διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Ο επενδυτής που θα επιλεγεί, θα συμμετάσχει με πλειοψηφικό ποσοστό σε νέα εταιρεία, όπου θα μεταφερθούν ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της ΑΣΤΑΚ, ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα ιδιοκτησίας της Alpha Bank, καθώς και ακίνητα τα οποία έχουν περιέλθει στην τράπεζα από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Η νέα εταιρεία θα αναλάβει την αξιοποίηση 573 ακινήτων, συνολικής εκτιμώμενης αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει:

- Τουλάχιστον 50 ακίνητα για επαγγελματικές χρήσεις και εμπορικές δραστηριότητες, με εκτιμώμενη αξία της τάξεως των 280 εκατ. ευρώ

- Περίπου 315 ακίνητα συνολικής τρέχουσας αξίας 180 εκατ. ευρώ, τα οποία χρειάζονται ανακαίνιση και μετασκευές

 - 205 διαμερίσματα-κατοικίες που σχεδιάζεται να πουληθούν σταδιακά την επόμενη τριετία. Η τρέχουσα αξία τους υπολογίζεται σε 75 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι από τα ακίνητα αυτά, μόνον τα μισά (46%) είναι τώρα νοικιασμένα και αποφέρουν έσοδα. Στο business plan που έχει καταρτισθεί, προβλέπεται ότι ότι εντός 5ετίας όλα θα αποφέρουν μισθώματα, ενώ τα ακίνητα-κατοικίες θα έχουν πουληθεί στην τριετία.

Στο σχεδιασμό προβλέπεται επίσης ότι η Alpha Αστικά Ακίνητα (ΑΣΤΑΚ) θα αποσχίσει και θα πωλήσει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της  σε νέα εταιρεία, της οποίας πλειοψηφικό ποσοστό θα πωληθεί εν συνεχεία στον επενδυτή που θα επιλεγεί μέσω της εν εξελίξει διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η εισηγμένη Alpha Αστικά Ακίνητα θα μετασχηματισθεί σε εταιρεία με αποκλειστικό αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων, συνάπτοντας μακροχρόνιες συμβάσεις με τη νέα εταιρεία όπου θα μεταβιβάσει το χαρτοφυλάκιό της, καθώς και με τις εταιρείες του ομίλου Alpha Bank

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα