Χρηστικά

Ποιους θα ελέγχει η Εφορία από την 1η Ιανουαρίου 2025


Εμβάσματα εισοδήματα, περιουσικά στοιχεία, και νέες αγορές, τα βασικά κριτήρια - Στόχαστρο και εφοριακοί και οι εταιρείες real estate

Με 4 θα επιλέγονται οι φορολογούμενοι που θα ελέγχονται το 2025 από τις φορολογικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τη νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Πρόκειται για κριτήρια όπως είναι η αξία ακίνητης περιουσίας, τα τεκμήρια, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων και η αποστολή εμβασμάτων, των ιδίων ή μελών των οικογένειών τους. 

Πέραν των βασικών  κριτηρίων, θα ελέγχονται φορολογούμενοι οι οποίοι εμφανίζουν απότομη μείωση του δηλωθέντος εισοδήματος, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων εσωτερικού και εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπως και εφοριακοί υπάλληλοι.

Αναλυτικότερα, με την απόφαση καθορίζονται τα κριτήρια με βιάση τα οποία θα επιλέγονται από τα Ελεγκτικά Κέντρα Αττικής και Θεσσαλονίκης οι φορολογούμενοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που ακούν ή όχι οικονομική δραστηριότητα, οι οποίοι θα ελεγχθούν.

Οι στόχοι

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, από την 1η Ιανουαρίου 2025, στο στόχαστρο των Ελεγκτικών Κέντρων Αττικής και Θεσσαλονίκης τίθενται φυσικά πρόσωπα που είτε ασκούν είτε όχι επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια:

  1. H αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου/του ετέρου ΜΣΣ και των προστατευόμενων τέκνων του υπόχρεου, όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ο.Π.Σ. Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ, ανέρχεται αθροιστικά από την 01.01.2020 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και έως του ποσού των 2.000.000 ευρώ.
  2. H ετήσια δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 και μετά, σε τουλάχιστον ένα έτος, είναι ποσού 100.000 ευρώ και έως 150.000 ευρώ.
  3. Τα ποσά των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων από το φορολογικό έτος 2020 και μετά, σε τουλάχιστον ένα έτος, ανέρχονται σε 200.000 ευρώ και έως σε 400.000 ευρώ.
  4. Απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους 100.000 ευρώ και άνω και μικρότερου των 200.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος, από το έτος 2020 και μετά, όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, από τις τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τόσο των ιδίων, όσο και των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος.

Τα κριτήρια αυτά θα εφαρμόζονται και για τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ που υπηρετούν στο Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου καθώς και στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, στους οποίους παράλληλα, θα διενεργούνται και έλεγχοι δέουσας επιμέλειας για την πρόληψη και την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από τα υπόχρεα πρόσωπα.

Ακόμη θα πραγματοποιούνται ειδικοί έλεγχοι:

  • Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται μείωση του εισοδήματος του φυσικού ή νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, 
  • Τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες ιδιοκτησίας ακινήτων και τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα κατοχής ακινήτων, τα οποία δεν πραγματοποιούν άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα τουλάχιστον σε ένα έτος από το έτος 2020 και μετά.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα