Πολιτική

Πολεμική και αντιπαραθέσεις στη ΓΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων


Σε κλίμα πολιτικής φόρτισης και αντιπαραθέσεων πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Οι πολιτικοί αρχηγοί που ανέβηκαν στο βήμα βρήκαν ευκαιρία να στρέψουν τα βέλη της κατά της κυβέρνησης, επικρίνοντας εμμέσως και τη στάση ανώτατων δικαστικών λειτουργών.  Στις ομιλίες ανώτατων δικαστικών λειτουργών αποτυπώθηκαν  οι μεγάλες διαφορές απόψεων και η αντιπαλότητα που υπάρχει στους κόλπους του δικαστικού σώματος

Απευθυνόμενους στους δικαστές και εισαγγελείς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής τόνισε ότι οι πραγματικοί κίνδυνοι παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη προέρχονται από διαδίκους και οικονομικούς παράγοντες, ενώ οι τυχόν συγκρούσεις μεταξύ των συνταγματικών εξουσιών επιλύονται και κρίνονται πάντα από τον λαό.  «Παρεμβάσεις από διαδίκους και οικονομικούς παράγοντες, αλλά και πιέσεις από το εσωτερικό της δικαιοσύνης  αποτελούν εστίες παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι «όλοι αυτοί διαθέτουν μηχανισμούς χειραγώγησης στη δικαστική συνείδηση και ανεξαρτησία, προκειμένου να την κατευθύνουν. Αυτοί είναι οι σημαντικοί κίνδυνοι και όχι οι συγκρούσεις μεταξύ των συνταγματικών εξουσιών. Ούτε κράτος δικαστών, όπως πολλοί δολίως λένε θα υπάρξει, ούτε η δικαιοσύνη θα γίνει υποχείριο της κυβέρνησης». 

Ο κ. Κοντονής επεσήμανε ότι οι δικαστές έχουν συμβάλει στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, σημειώνοντας ότι «η διαπλοκή ηττήθηκε». Αναφερόμενος στις δικαστικές αποφάσεις τόνισε «ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας των νόμων, είτε συμφωνεί είτε όχι».

 Κατά της κυβέρνησης

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επικέντρωσε την ομιλία του  σε πολεμική κατά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι δεν ισοπεδώνει μόνο οικονομικά τη χώρα, αλλά διαλύει τους θεσμούς και πλήττει τη Δικαιοσύνη. «Η δικαστική εξουσία πρέπει να θωρακισθεί απέναντι στην συστηματική υπονόμευση του κύρους και της λειτουργίας της, που συντελείται με ευθύνη της κυβέρνησης», είπε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης είναι αναγκαίος όρος επιβίωσης κάθε  δημοκρατικής κοινωνίας». Υπογραμμίζοντας την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης, προανήγγειλε  σειρά θεσμικών αλλαγών, όπως:

- Απλοποίηση νομοθεσίας, με κωδικοποίηση βασικών νομοθετημάτων.

- Περιορισμό διαδικασίας Δικαστικών Συμβουλίων για συγκεκριμένες κατηγορίες αδικημάτων

- Ενίσχυση εξωδικαστικών μορφών επίλυσης διαφορών. με παροχή κινήτρων σε διαδίκους για προσφυγή σε Διαιτησία.

Φ. Γεννημματά: Εκτροπές

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το έργο της στη δικαιοσύνη, κάνοντας λόγο «για χαραμάδες για ενδεχόμενες εκτροπές, με παράκαμψη των συνταγματικών κανόνων και εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης για την επίτευξη πολιτικών στόχων».

Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο πολιτικό περιβάλλον, τα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους, κάνοντας ειδική αναφορά στα εθνικά μας θέματα και τις προκλήσεις της Τουρκίας. Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο χώρο της δικαιοσύνης, στηλιτεύοντας τη στάση του πρωθυπουργού «που δεν δέχθηκε να συνομιλήσει με τις δικαστικές ενώσεις».

Αιχμές κατά των ανώτατων δικαστικής διατύπωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης: 

«Δεν θέλω να αναφερθώ στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά οι πειρασμοί είναι μεγάλοι. Θα πω μόνο τούτο: η ηγεσία της Δικαιοσύνης δεν έχει επιλεγεί για να συζητά με τον πρωθυπουργό – σε κρίσιμες μάλιστα μέρες για την απονομή δικαιοσύνης-  μισθολογικά θέματα και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. 

» Ας υπερασπιστεί την Δικαιοσύνη και το Σύνταγμα, χωρίς την αίσθηση ότι χρωστάει κάπου -εκτός αν όντως χρωστάει...»

Σκληρή κριτική Σεβαστίδη προς Θάνου

Ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία της δικαιοσύνης, κυρίως όσον αφορά τη δημόσια τοποθέτηση της προέδρου του Αρείου Πάγου για παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών, παρά τη συνταγματική απαγόρευση.

«Ποτέ κανείς δεν διανοήθηκε επί έναν αιώνα να αμφισβητήσει το νόημα και το περιεχόμενο αντίστοιχων κανονιστικών διατάξεων. Ούτε ένας δικαστής, ούτε ένας συνταγματολόγος, ούτε ένας πολιτικός. Και ακούγονται σήμερα τέτοιοι πρωτοφανείς ισχυρισμοί, τέτοια στρέβλωση του νοήματος του Συντάγματος».

Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη ανέφερε ότι αν και είναι γνωστά τα προβλήματα της δικαιοσύνης, η λύση τους μετατοπίζεται και πάλι λόγω της οικονομικής κρίσης και εξέφρασε το ερώτημα: «Αν όμως η κρίση δεν είναι παροδική, όπως φαίνεται, πώς θα λειτουργήσει η δικαιοσύνη;» Και πρόσθεσε: «Και αν καταρρεύσει το δικαστικό σύστημα τι επιπτώσεις θα έχει στη δημοκρατία;».

Η απάντηση της Θάνου

Στην ομιλία της, η πρόεδρους του Αρείου Πάγου επανέλαβε τη θέση της ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών πρέπει να παραταθεί.  Επικαλέσθηκε προς τούτο την αύξηση των ορίων ηλικίας που ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και το καθεστώς που ισχύει σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ανέφερε: «Η δικαιοσύνη δεν αντέχει ιδεολογικές και κομματικές αντιπαραθέσεις. Η ανάστασή της είναι στα χέρια μας».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις