Πολιτική

Πολεμικό κλίμα στον διχασμένο ΣΥΡΙΖΑ- Αλλαγή ισορροπιών- Δίδυμο Κασσελάκη-Παππά


Πύρρειος νίκη Κασσελάκη στην Κ.Ο. -Ερωτηματικό η στάση Τσίπρα

Ενα νέο ηγετικό δίδυμο αναδύεται στον ΣΥΡΙΖΑ, οι εσωκομματικοί συσχετισμοί δυνάμεων αλλάζουν, οι συμμαχίες και οι ομαδοποιήσεις διαφοροποιούνται. Ομως οι ισορροπίες δεν αποκαθίστανται και το κομματικό σκάφος συνεχίζει να πλέει σε φουρτουνιασμένη θάλασσα, "μπάζοντας νερά" από παντού.

Στο τιμόνι, δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη, βρίσκεται από χθες ο Νίκος Παππάς, ο οποίος με οριακή διαφορά ψήφων εξελέγη πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, διαδεχόμενος τον καθ' όλα επιτυχημένο Σωκράτη Φάμελλο. Μαζί θα επιδιώξουν να κερδίσουν την επόμενη μεγάλη εσωκομματική μάχη στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα θολά νερά της κεντροαριστεράς.

Η στρατηγική της έντασης

 Οπως δείχνουν οι μέχρι τώρα κινήσεις του Στ. Κασσελάκη, αντί της συνεννόησης και του συγκερασμού απόψεων με την εσωκομματική αντιπολίτευση, επιλέγουν τη στρατηγική της έντασης και των συνεχών προκλήσεων, που θα φέρουν τους διαφωνούντες "στα όρια" τους, αναγκάζοντας τους να υποταχθούν, να οδηγηθούν σε "έντιμο συμβιβασμό", ή να αποχωρήσουν.

Λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου αναμενόταν να τεθεί θέμα ηγεσίας, ο Κασσελάκης επέλεξε τη σύγκρουση, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στο εσωτερικό του κόμματος: Πρότεινε συνολική αλλαγή του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με στόχο τη διαμόρφωση νέων ισορροπιών και την ενίσχυση της θέσης του.

 Ποιοί είπαν "ναι" στον Κασσελάκη

Η πρόταση του πέρασε στην ΚΟ με οριακή διαφορά (17 υπέρ, 12 κατά και 4 «παρών»). Ηταν μιά πύρρειος νίκη, που δείχνει ότι "ο βασιλιάς είναι γυμνός" - δεν έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας στην κοινοβουλευτική ομάδα - και πιθανότατα ούτε στην Κεντρική Επιτροπή. Ο Κασσελάκης ελπίζει τώρα ότι προσεταιριζόμενος τον Νίκο Παππά θα μπορέσει να επικρατήσει και στην ΚΕ, ή να αποτρέψει την κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του.

Οι 17 βουλευτές που στήριξαν την πρόταση για το νέο προεδρείο της Κ.Ο. είναι οι Ελενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Καλλιόπη Βέττα, Γιώργος Γαβρήλος, Ρένα Δούρου, Ράνια Θρασκιά, Νίνα Κασιμάτη, Βασίλης Κόκκαλης, Κυριακή Μάλαμα, Νίκος Παππάς, Πέτρος Παππάς, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Γιώτα Πούλου, Γιάννης Σαρακιώτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου.

Κατά τις πρότασης Κασσελάκη σύμφωνα με πληροφορίες ψήφισαν οι: Ολγα Γεροβασίλη, Χρήστος Γιαννούλης, Διονύσης Καλαματιανός, Συμεών Κεδίκογλου, Μαρίνα Κοντοτόλη, Αθηνά Λινού, Κώστας Μπάρκας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος Ψυχογιός.

"Παρών" ψήφισαν οι βουλευτές Μίλτος Ζαμπάρας, Γιώργος Καραμέρος, Χάρης Μαμουλάκης, Γιώργος Παπαηλιού.

ΣΥΡΙΖΑ βαθιά διχασμένος

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει βαθιά διχασμένος και βρίσκεται στα πρόθυρα νέας διάσπασης. Το θέμα δεν είναι πλέον αν θα γίνει η αναμενόμενη "έκρηξη", αλλά πότε θα γίνει. Δεν θα είναι μία συνήθης κίνηση αποχώρησης κάποιων βουλευτών και στελεχών, αλλά μία πολυδιάσπαση που δεν θα οδηγήσει επί του παρόντος στη συγκρότηση νέων πολιτικών σχημάτων, αλλά σε "κονιορτοποίηση" μεγάλου μέρους του κόμματος.

Η έντονη εσωστρέφεια, οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις και η απουσία πολιτικής στρατηγικής και αντιπολιτευτικής τακτικής επηρεάζουν πλέον καταφανώς και την απήχηση του κόμματος στο εκλογικό σώμα. Σε δημοσκόπηση της Interview που δημοσιοποιήθηκε χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να βρίσκεται στην ... 5η θέση ως προς την πρόθεση ψήφου, περίπου 3 μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ και οριακά χαμηλότερα από το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση προκάλεσε αντιδράσεις και τα ευρήματα της αμφισβητούνται, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, όσο κι αν τα ποσοστά φαίνονται "τραβηγμένα", δεν παύουν να αποτελούν μιά ένδειξη των τάσεων στο εκλογικό σώμα και της αποδυνάμωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τσίπρας: Το μεγάλο ερωτηματικό

Και μέσα σ' αυτές τις έντονες εσωκομματικές διεργασίες, αίσθηση και ερωτηματικά προκαλεί η στάση του πρώην πρωθυπουργού και θεμελιωτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος "λάμπει δια της απουσίας του" από τις εξελίξεις. Διατηρεί βέβαια ακόμη σημαντική επιρροή στην κοινοβουλευτική ομάδα και στην Κεντρική Επιτροπή - και πολύ μεγαλύτερη στην βάση του κόμματος.

Φαίνεται όμως να χάνει και σημαντικά ερείσματα μέσα στο κόμμα, καθώς οι εσωκομματικές συμμαχίες αλλάζουν και οι παλιές ομάδες διαλύονται ή ανασυγκροτούνται, με σημείο αναφοράς ή αντίθεσης τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο άλλοτε στενότερο συνεργάτης του, ο Νίκος Παππάς, επέλεξε ήδη να σταθεί στο πλευρό του νέου προέδρου...

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα