Πολιτική

Πόλεμος για τα... ιμάτια του ΔΟΛ!


Η τμηματική εκποίηση και οι «μνηστήρες». Παραμένει ζητούμενο η αποφυγή ξαφνικών «λουκέτων».

Πεδίο για ένα πόλεμο ισχυρών επιχειρηματιών στο χώρο της ενημέρωσης ανοίγει μετά την κατάθεση από τις τράπεζες της αίτησης για ορισμό ειδικού διαχειριστή του ΔΟΛ, με προτεινόμενη από τις τράπεζες τη γνωστή εταιρεία ορκωτών ελεγκτών, Grant Thornton, ενώ δεν έχει διευκρινισθεί πώς θα αποφευχθεί ο «ξαφνικός θάνατος» εντύπων και μέσων του Συγκροτήματος, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης μέχρι τη μεταβίβασή τους σε νέους ιδιοκτήτες.

Η κατάθεση της αίτησης για ορισμό ειδικό διαχειριστή, σύμφωνα με το νόμο Δένδια, θέτει οριστικά εκτός παιχνιδιού τον Σταύρο Ψυχάρη, αφού ο νόμος ορίζει ότι ο ειδικός διαχειριστής παίρνει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, υποκαθιστώντας διοίκηση και μετόχους.

Όμως, δεν είναι σαφές πώς θα επιβιώσουν έντυπα και μέσα του ΔΟΛ για το διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών που πρέπει να περάσει μέχρι να ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία για τον ορισμό ειδικού διαχειριστή. Ο νόμος έχει «τρύπα», καθώς επιτρέπει την παροχή χρηματοδότησης στην υπό ειδική διαχείριση εταιρεία μόνο μετά την εγκατάσταση του ειδικού διαχειριστή, αφήνοντας ένα χρονικό κενό που μπορεί να είναι πολύ μεγάλο σε οριακές περιπτώσεις, όπως αυτή του ΔΟΛ.

Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα έντυπα του ΔΟΛ, δηλαδή η προμήθεια χαρτιού, αντιμετωπίζεται με διευκολύνσεις από την εταιρεία εκτυπώσεων που ελέγχεται από κοινού από τον ΔΟΛ και τον όμιλο Μπόμπολα, ενώ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να πληρώνονται, σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατήσουν «ζωντανό» τον ΔΟΛ.

Σε περίπτωση «ξαφνικού θανάτου» εντύπων ή μέσων του ΔΟΛ, το μεγαλύτερο πρόβλημα -εκτός από τους εργαζόμενους- θα έχουν οι τράπεζες, καθώς θα χάσουν μεγάλο μέρος της αξίας τους πριν αρχίσει η διαδικασία εκποίησης.

Τμηματική πώληση

Σύμφωνα με πληροφορίες,  ο ειδικός διαχειριστής, που έχει τη δυνατότητα εκ του νόμου να προχωρήσει σε ολική ή σε τμηματική εκποίηση των στοιχείων ενεργητικού, δεν μπορεί παρά να επιλέξει τη διαδικασία της τμηματικής εκποίησης, αφού στην περίπτωση της ολικής εκποίησης θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα βρεθεί ένας αγοραστής που θα προσφέρει ικανοποιητικό τίμημα.

Η ανοικτή διαδικασία πλειστηριασμού εντύπων και μέσων είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε πόλεμο ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, που έχουν ή ενδιαφέρονται να αποκτήσουν σημαίνοντα ρόλο στο χώρο της ενημέρωσης.

Η δομή της διαδικασίας, όπως ορίζεται από το νόμο, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για προκαταβολική συνεννόηση των ενδιαφερόμενων, καθώς οποιαδήποτε συνεννόηση μπορεί να πέσει στο κενό, εάν εμφανισθεί στη δημοπρασία ένας άλλος διεκδικητής με σοβαρές αξιώσεις.

Οι "μνηστήρες"

Με βάση όσα είναι γνωστά ως τώρα, οι ενδιαφερόμενοι για τα... ιμάτια του ΔΟΛ είναι πολλοί και ισχυροί: ο όμιλος Μπόμπολα θεωρείται βέβαιο ότι θα εκδηλώσει ενδιαφέρον τουλάχιστον για τις μετοχές του ΔΟΛ στην κοινή εταιρεία και στην «Τηλέτυπος» (MEGA), ενώ ο Ιβάν Σαββίδης έχει διαμηνύσει ότι διατηρεί ενδιαφέρον για τον ΔΟΛ και ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις δύο εφημερίδες του Συγκροτήματος. Ο Διονύσης Παναγιωτάκης (Action 24), που πρόσφατα πήρε τον έλεγχο του «Πρώτου Θέματος», διατηρεί ενδιαφέρον για τα «Νέα», ώστε να έχει παρουσία και στις δύο επιμέρους αγορές των εφημερίδων. Για τα «Νέα» είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και ο Γιάννης Αλαφούζος (ΣΚΑΪ).

Ο κατάλογος των ενδιαφερόμενων αναμένεται να εμπλουτισθεί και με τα ονόματα άλλων επιχειρηματιών, που κάνουν τους υπολογισμούς τους όχι μόνο με βάση τι μπορούν να κερδίσουν αν αποκτήσουν έντυπα ή μέσα του ΔΟΛ, αλλά και με βάση τις εκτιμώμενες απώλειες που θα είχαν, αν αυτά περνούσαν στον έλεγχο ανταγωνιστών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις