Σε σκληρή κριτική κατά της κυβερνητικής πολιτικής προχώρησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης, Αλέξης Τσίπρας, κατά την περιοδεία του στις έδρες μεταφορικών εταιρειών στον Βοτανικό και στη συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφορικών Επιχειρήσεων (με επικεφαλής τον πρόεδρο Ειρηναίο Δημητρίου, συνοδευόμενος από τον γραμματέα του κόμματος Μίλτο Χατζηγιαννάκη). Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα επαναλαμβανόμενα υπερπλεονάσματα δεν αποτελούν τυχαία αστοχία, αλλά μια εσκεμμένη κυβερνητική επιλογή.
Σχολιάζοντας την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού που δείχνει πλεονάσματα άνω του 4%, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ξεπερνώντας τους στόχους κατά 3 έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Χαρακτηρίζοντας τη δημοσιονομική πολιτική ως συνειδητή υποεκτίμηση προκειμένου η κυβέρνηση να μοιράζει χρήματα τον Απρίλιο εν είδει «φιλοδωρήματος», έκανε λόγο για προσπάθεια εξαγοράς ψήφων σε προεκλογική περίοδο. Ανέφερε μάλιστα τη διαφορά με την εποχή των μνημονίων, όπου τα πλεονάσματα εξυπηρετούσαν έναν εθνικό σκοπό εξόδου από την κρίση, ενώ σήμερα λειτουργούν αποκλειστικά ως εργαλείο πολιτικής διαχείρισης.
Ο ίδιος ζήτησε τα χρήματα αυτά —που προέρχονται από τον υψηλό ΦΠΑ την ώρα που ο πληθωρισμός τρέχει με 3% με 4%— να επιστραφούν άμεσα στους πολίτες, στις αντλίες και στους επαγγελματίες.
Απόγνωση σε αγρότες, αλιείς και μεταφορείς λόγω κόστους
Εστιάζοντας στις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις κλάδων όπως οι αγρότες, οι αλιείς και οι μεταφορείς, ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ σημείωσε ότι το κοινό μήνυμα είναι πως «δεν βγαίνει». Το δυσβάστακτο κόστος ενέργειας και καυσίμων μετακυλίεται τελικά στον τελικό καταναλωτή και στα νοικοκυριά.
Παράλληλα, εξέφρασε έντονη ανησυχία για το προσεχές διάστημα, εκτιμώντας ότι «αυτό που θα ζήσουμε αυτόν τον χειμώνα σε σχέση με το κόστος ζωής και τις τιμές ενέργειας, θα είναι κάτι που δεν το έχουμε ξαναζήσει». Για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση πίεση και ενημέρωση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θυμίζοντας πως το 2016, επί δικής του διακυβέρνησης, δόθηκε το πρώτο κοινωνικό μέρισμα στους συνταξιούχους παρά το αυστηρό πλαίσιο των μνημονίων, αποδεικνύοντας ότι «αν θέλεις, μπορείς».
Τα αιτήματα του κλάδου των μεταφορών
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα των μεταφορέων, τα οποία περιλαμβάνουν τη μείωση του κόστους σε διόδια και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τη βελτίωση των υποδομών και την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος της έλλειψης οδηγών. Υπογράμμισε ότι όλα αυτά απαιτούν σοβαρή και συγκροτημένη αντιμετώπιση, καθώς αφορούν τη στήριξη μιας κρίσιμης δραστηριότητας που κρατά όρθια την εφοδιαστική αλυσίδα της χώρας.