Πολιτική

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Η πράξη Τραμπ θέτει άπαντες προ των ευθυνών μας»


Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέρθηκε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ κατά του Προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, αλλά και στα προβλήματα που σημειώθηκαν σήμερα στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Για τη σύλληψη του Μαδούρο, η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε πω «Ο Πρόεδρος ενός ισχυρότατου Κράτους, των ΗΠΑ, χωρίς καμμία δημοκρατική νομιμοποίηση, αγνοώντας εντελώς το Κογκρέσο, το δημοκρατικά εκλεγμένο Σώμα της χώρας του, που έχει αρμοδιότητα για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, αγνοώντας εντελώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που επίσης παρακάμφθηκε και ποτέ δεν ενεργοποιήθηκε, παραβιάζοντας ωμά τον Χάρτη του ΟΗΕ, που απαγορεύει ρητά κάθε πράξη επίθεσης εναντίον κυρίαρχου κράτους, και το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που ποινικοποιεί τον επιθετικό πόλεμο και τα εγκλήματα πολέμου, διέταξε και διενήργησε πράξεις Επιθετικού Πολέμου, βομβαρδισμό ενός κυρίαρχου κράτους, της Βενεζουέλας, αλλά και σύλληψη και απαγωγή-ομηρία του Προέδρου ξένου Κράτους και βίαιη μεταφορά του, χωρίς τη θέλησή του και χωρίς νόμιμη διαδικασία έκδοσης, στο έδαφος των ΗΠΑ, προς υπαγωγή του στην εδαφική αρμοδιότητά τους».

Η ίδια επισήμανε ότι η επιχείρηση επιχειρήθηκε να νομιμοποιηθεί ηθικά «με ένα κακογραμμένο σενάριο "ποινικής δίωξης για ναρκωτικά", δίωξης που φέρεται ότι ασκήθηκε από Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, αλλά που δεν ακολούθησε κανέναν κανόνα του Διεθνούς Δικαίου και διεθνούς νομιμότητας, αφού, ακόμη και αν υπήρχε τέτοια βάσιμη κατηγορία, θα έπρεπε να κινηθεί η διαδικασία Έκδοσης, με βάση τις διεθνείς συνθήκες, με υποβολή σχετικού δικαστικού-εισαγγελικού αιτήματος και με τις αντίστοιχες εγγυήσεις».

Παράλληλα, η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι «η πράξη Τραμπ θέτει άπαντες προ των ευθυνών μας», ενημερώνοντας ότι ζήτησε επίσημη ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος την κάλεσε, ενώ της ζήτησε «να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη» για την ανάγκη «άμεσης σύγκλησης και ενημέρωσης της Βουλής, αλλά και ενεργοποίησης των δημοκρατικών λειτουργιών στο πλαίσιο της Ε.Ε.». 

Τέλος, αναφορικά με τα προβλήματα στον ελληνικό εναέριο χώρο, η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι «η σημερινή κατάρρευση του εναερίου χώρου της Ελλάδας και ο εναέριος αποκλεισμός της χώρας είναι γεγονός αποστέρησης ελέγχου και κυριαρχίας και, είτε αποτελεί "τεχνική βλάβη" είτε αποτελεί απάντηση, θέτει μπροστά στα μάτια μας την κατάσταση της δικής μας χώρας, μετά το ξεπούλημα των αεροδρομίων και των στρατηγικών υποδομών και εργαλείων μας και την αποψίλωση των συστημάτων ασφαλείας σε κάθε τομέα».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις