Πολιτική

Πολιτικό θρίλερ με τη Συμφωνία των Πρεσπών – Το Ποτάμι κρίνει τις εξελίξεις


Τη λύση της αποχής από την ψηφοφορία σκέφτεται η ηγεσία του Ποταμιού- Πώς μεταβάλλονται οι ισορροπίες, τι προσδοκά το Μαξίμου

Ενώ η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης έχει «κλειδώσει» για την κυβέρνηση, η επερχόμενη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών αποκτά χαρακτηριστικά πολιτικού θρίλερ, με το Ποτάμι να αποτελεί τον «κλειδοκράτορα» των εξελίξεων. Αυτό που διακυβεύεται είναι αν η Συμφωνία των Πρεσπών περάσει από τη Βουλή με 151 ψήφους ή με σχετική πλειοψηφία. 

Στην δεύτερη περίπτωση, αν δηλαδή η Συμφωνία εγκριθεί από 149 βουλευτές,  θα είναι νομικά κατοχυρωμένη και εντός του συνταγματικού πλαισίου, όμως σε πολιτικό επίπεδο θα είναι ιδιαίτερα τρωτή και αμφισβητήσιμη. Το παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Συμφωνία μπορεί εκ του Συντάγματος να περάσει και με λιγότερες από 151 ψήφους. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα υπάρχει ζήτημα περιορισμένης ισχύος».

Γιατί είναι κομβικός ο ρόλος και οι επιλογές του Ποταμιού

Το Ποτάμι και συγκεκριμένα οι βουλευτές που βρίσκονται στην ίδια γραμμή με τον Σταύρο Θεοδωράκη, δηλαδή οι κ.κ Μαυρωτάς και Λυκούδης, είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και βάσει αυτών των ψήφων, το Μαξίμου υπολόγιζε ότι θα έπιανε τους 151. Η υπόθεση Δανέλλη τα άλλαξε όλα, μετέβαλε την στρατηγική της ηγεσίας του Ποταμιού, που μεταξύ άλλων συνυπολογίζει και τη ξεκάθαρη στάση των Αμυρά και Ψαριανού, που έχουν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τη ΝΔ και έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν.

Ιδού, λοιπόν, το μεγάλο δίλημμα - ενδεχομένως και το πολιτικό αδιέξοδο - για την ηγεσία του Ποταμιού:

  • Από την μία πλευρά οφείλει να υπερασπιστεί την κεντρική πολιτική της επιλογή επί της Συμφωνίας των Πρεσπών
  • Από την άλλη μπορεί να διακινδυνεύσει τη συνοχή της ΚΟ του, με δεδομένη όπως προαναφέρθηκε τη θέση καταψήφισης από Αμυρά και Ψαριανό.

Επικρατέστερο σενάριο η αποχή

Δύο είναι τα σενάρια που κυοφορούνται τις τελευταίες ώρες σχετικά με την οριστική στάση του Ποταμιού, που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην επερχόμενη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το πρώτο σενάριο και επικρατέστερο είναι το Ποτάμι να απέχει από τη ψηφοφορία, εξέλιξη που θα ρίξει τον πήχη της απαιτούμενης πλειοψηφίας κάτω από τους 151 ψήφους 

Όπως όλα δείχνουν το Ποτάμι αναζητεί τη χρυσή τομή ώστε και να μην διακινδυνεύσει η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και να μην διακινδυνεύσει η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καθώς οι κ.κ Αμυράς και Ψαριανός έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία. Εξ ου και φουντώνουν ξανά τα σενάρια για απουσία η οποία θα ρίξει τον πήχη της απαιτούμενης πλειοψηφίας κάτω από το 151.

 Εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών αναμένεται να ψηφίσουν οι Σπύρος Δανέλλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα και Ελενα Κουντουρά. Το σύνολο 149 ψήφοι…

Το δεύτερο σενάριο αναφέρει ότι η ηγεσία του Ποταμιού θα προτείνει στον πρωθυπουργό το εξής: την παροχή θετική ψήφο για τη συμφωνία των Πρεσπών, υπό την προϋπόθεση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα δεσμευθεί για πρόωρες εκλογές, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα