Τράπεζες

Πώς θα γίνει η ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς - Τι θα κάνει το ΤΧΣ


Μεγάλες αλλαγές στη μετοχική σύνθεση - και ουσιαστικά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς - της Τρ. Πειραιώς θα επιφέρει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που δρομολογήθηκε από χθες με την επίσημη γνωστοποίηση βασικών όρων της από τη διοίκηση της τράπεζας και θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Χρειάστηκαν τρεις μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης, ΤΧΣ, διοίκησης και μεγαλομετόχων της τράπεζας για να συμφωνηθούν οι όροι  που θα διασφαλίζουν την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ με μεγάλη συμμετοχή διεθνών επενδυτών, χωρίς αποκλεισμό του ΤΧΣ αλλά με δραστική συρρίκνωση του ποσοστού του

Η ΑΜΚ θα γίνει με δημόσια εγγραφή, χωρίς δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων.Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα καλυφθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος από διεθνή χαρτοφυλάκια και από νυν μεγαλομετόχους (Πόλσον, Μυστακίδης, Bienville).

Το ΤΧΣ θα μπει στην αύξηση με μικρό ποσό, όχι μόνον για να... σώσει τα προσχήματα, αλλά και για να διατηρήσει ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας (33,4%).

Αν και ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου δήλωσε χθες ότι στόχος είναι να μειωθεί το ποσοστό του ΤΧΣ σε 30% (από 61,2%), από κυβερνητικές πηγές διέρρεε η πληροφορία ότι έχει συμφωνηθεί να διατηρήσει επί του παρόντος το Ταμείο το 33,4%, προκειμένου να μετριαστούν αντιδράσεις που εκδηλώνονται σε πολιτικό επίπεδο αλλά και από κέντρα οικονομικής ισχύος. Το ποσοστό του θα μειωθεί περαιτέρω, όταν οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για τη διάθεση μεγάλων πακέτων μετοχών με placement.

Αν αληθεύει αυτή η πληροφορία, το ΤΧΣ θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ με ποσό της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ, για να αποκτήσει όσες μετοχές χρειάζεται προκειμένου να μη χάσει την καταστατική μειοψηφία.

Υπολογίζεται ότι εάν το ΤΧΣ δεν συμμετάσχει καθόλου στην αύξηση κεφαλαίου του 1 δισ. ευρώ, το ποσοστό του θα περιοριστεί από 61,2% σε περίπου 32%. Για να μην πέσει κάτω από 33,4%, θα χρειασθεί να αποκτήσει περίπου 30 εκατομμύρια νέες μετοχές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα