Χρηστικά

Πως θα υπολογιστεί φέτος το τεκμήριο της κατοικίας


Τι ισχύει για κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες, τους ενοικιαστές, τους φιλοξενούμενους και τη δωρεάν παραχώρηση

Με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες θα υπολογιστούν τα τεκμήρια των κατοικιών για τη χρήση 2021, που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Οι νέες αυξημένες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022, ενώ η τεκμαρτή δαπάνη υπολογίζεται, με βάση τις τιμές ζώνης, που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου εκάστου φορολογικού έτους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι νέες αντικειμενικές θα αποτελέσουν τη βάση υπολογισμού των τεκμηρίων για τις φορολογικές δηλώσεις του 2023, που θα αφορούν στα εισοδήματα του 2022.

Πώς υπολογίζονται

Το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία του φορολογούμενου υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της, με την ακόλουθη κλίμακα:

  • μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

Επίσης, για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας, ισχύει τεκμήριο 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου.

Οι τιμές που προκύπτουν από τις ανωτέρω πράξεις, προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ., και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω.

Ακόμη, για τις μονοκατοικίες, προβλέπεται προσαύξηση των ανωτέρω τιμών κατά 20%.

Αντίθετα, για τις δευτερεύουσες κατοικίες, τα ποσά των τεκμαρτών δαπανών που προκύπτουν, μειώνονται κατά 50%.

Ποιοι «πληρώνουν» τα τεκμήρια

Οι τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης των κατοικιών βαρύνουν εκείνους που κατοικούν σε αυτό, είτε είναι ιδιοκτήτες είτε ενοικιαστές είτε τούς έχουν παραχωρηθεί δωρεάν.

Απαλλάσσεται από το τεκμήριο κατοικίας ο φορολογούμενος που έχει δηλώσει «φιλοξενούμενος», αλλά η τεκμαρτή δαπάνη βαρύνει τον «φιλοξενούντα».

Όχι στα «κενά»

Σημειώνεται ότι δεν υπολογίζεται τεκμήριο στις περιπτώσεις των «κενών» κατοικιών. Όμως, για τις κατοικίες που παραμένουν κενές για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών απαιτείται η προσκόμιση φωτοαντιγράφων λογαριασμών της ΔΕΗ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο (π.χ. λογαριασμοί ύδρευσης, κοινοχρήστων) από το οποίο να αποδεικνύεται ότι το ακίνητο ήταν κενό για όλο το παραπάνω διάστημα.

Φυσικά, σε περίπτωση συνιδιοκτησίας του ακινήτου, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική επιφάνεια της κατοικίας και στη συνέχεια θα γίνεται ο επιμερισμός της, μεταξύ των συνιδιοκτητών, με βάση τα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα