Οικονομία

Πότε κατατίθεται το ν/σ για τις μικροπιστώσεις


Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης επιβεβαίωσε, ότι το επόμενο διάστημα (εντός Νοεμβρίου) θα τεθεί προς δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τους μικροπιστώσεις.

 Την είδηση για την ενεργοποίηση του Θεσμού των μικροπιστώσεων, εντός του επόμενου μηνός, είχε μεταδώσει το Sin την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου. Το σχέδιο του υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, έχει ως στόχο να δώσει πρόσβαση σε δανεισμό σε μικρές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα που παραμένουν αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα.

Προβλέπει τη σύσταση μη τραπεζικών οργανισμών μικροχρηματοδότησης, που θα χορηγούν μικρά δάνεια-έως 25.000 ευρώ- χωρίς υποθήκη, σε επιχειρήσεις μικρού «βεληνεκούς», σε νέους επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες ακόμη και ανέργους, που είναι αποκλεισμένοι από την τραπεζική χρηματοδότηση. Η αποπληρωμή του δανείου, που όπως προαναφέρθηκε έχει ως «ταβάνι» τις 25.000 ευρώ, θα γίνεται από 12 έως και 120 μηνιαίες δόσεις.

Αυτό το διάστημα οι υπηρεσιακοί παράγοντες, μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, επεξεργάζονται το προσχέδιο, το οποίο θα ρυθμίζει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο γύρω από το θεσμό των μικροχρηματοδοτήσεων που εισάγεται και θα οδηγήσει στη δημιουργία του Ταμείου Μικροπιστώσεων.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά για το θέμα: «Είναι ένας κλάδος που βρίσκεται στην αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης και απαντά ακριβώς στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, ειδικά για όσους επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Εφαρμόζεται με επιτυχία σε άλλες χώρες της ΕΕ και ήδη έχει προηγηθεί από το υπουργείο μια εξαντλητική προετοιμασία και εκπόνηση σχετικής μελέτης.Η ανάπτυξη του θεσμού των μικροπιστώσεων είναι ένα επιτυχημένο χρηματοδοτικό εργαλείο και απευθύνεται κυρίως σε νέους επιχειρηματίες, νεοφυείς επιχειρήσεις, άνεργους, κοινωνικές επιχειρήσεις και κόσμο που βρίσκεται παραδοσιακά έξω από την τραπεζική χρηματοδότηση, δίνοντας την ευκαιρία να ιδρύσουν ή να επεκτείνουν μια μικρή επιχείρηση»
 
Εκτός από τις τράπεζες που μπαίνουν στον κλάδο των μικροπιστώσεων, το νομοσχέδιο προβλέπει και ένα νέο κλάδο, μη τραπεζικών ιδρυμάτων που θα παρέχουν μικροπιστώσεις, σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με βάση το σχεδιασμό που έχει εκπονήσει η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου και κινείται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής. Ως ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο για τους φορείς προβλέπεται το 1 εκατομμύριο ευρώ, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
 
«Αναζητούμε τη χρυσή τομή για το ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο καθώς ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας νέος εξωτραπεζικός κλάδος που θα επιτελέσει ένα κρίσιμο έργο αλλά, ταυτόχρονα, πρέπει να καλύπτει ένα μίνιμουμ προϋποθέσεων για να είναι αξιόπιστος παράγοντας μέσα στο νέο σύστημα. Στη διάρκεια της διαβούλευσης θα καταλήξουμε στις ακριβείς προβλέψεις του νόμου» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός.
 
Εποπτεύουσα αρχή των ιδρυμάτων για τις μικροπιστώσεις θα είναι η Τράπεζα της Ελλάδας. Ως τέτοια θα μπορούν να λειτουργούν Μη κυβερνητικές οργανώσεις, συνεταιρισμοί αλλά και μικτά σχήματα μαζί με τραπεζικά ιδρύματα, ενώ θα έχουν την υποχρέωση να πιστοποιηθούν μετά την έναρξη της λειτουργίας τους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα