Πολιτική

Πρόκληση Ερντογάν με παραλήρημα τουρκικού μεγαλοϊδεατισμού


Θέτει θέμα δημοψηφίσματος στη Θράκη και επανακαθορισμού συνόρων. Θέλει την Τουρκία προστάτιδα μουσουλμανικών πληθυσμών, με ρόλο σε Συρία-Ιράκ

Οι προθέσεις, οι σχεδιασμοί και οι φιλοδοξίες του καθεστώτος της Αγκυρας ξεδιπλώνονται μέσα από ένα παραλήρημα τουρκικού μεγαλοϊδεατισμού του «σουλτάνου» Ερντογάν, ο οποίος ονειρεύεται ανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, με την Τουρκία σε ρόλο ηγέτιδας και προστάτιδας δύναμης των μουσουλμάνων που ζουν σε εδάφη της παλιάς αυτοκρατορίας.

Μετά την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης και του καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου, ο Ερντογάν προχώρησε σήμερα σε μία ακόμη πρόκληση, θέτοντας θέμα δημοψηφίσματος στη Δυτική Θράκη, Παράλληλα ζήτησε εμμέσως να επανέλθει η Τουρκία στα σύνορα του 1920(!), επικαλούμενος… αποφάσεις της τότε τουρκικής Βουλής και μια δική του ερμηνεία της συνθήκης του Μούδρου του 1918.

Ξεκινώντας από το ζήτημα αν η Τουρκία  έχει ή όχι δικαίωμα να επέμβει στη Μοσούλη του Ιράκ ( για να πολεμήσει επισήμως τον ISIS, αλλά στην πραγματικότητα για να εμποδίσει τη δημιουργία κουρδικού κράτους), ο Ερντογάν  είπε ότι η Τουρκία δεν περιορίζεται στα σύνορα του σημερινού κράτους – εκτείνεται και σε περιοχές της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας που έχουν μουσουλμανικό πληθυσμό.

Ο «σουλτάνος» είπε ότι το 1920 η τότε τουρκική Εθνοσυνέλευση έλαβε απόφαση περί του «εθνικού συμβολαίου», το οποίο περιλάμβανε τα σύνορα της Τουρκίας. Υποστήριξε  ότι με βάση την απόφαση εκείνη και τη Συνθήκη του Μούδρου, στις περιοχές όπου υπήρχε «αραβική» πλειοψηφία (τουρκόφωνοι που χρησιμοποιούσαν την αραβική γραφή) έπρεπε να αποφασισθεί με δημοψήφισμα αν θα ανήκουν στην Τουρκία ή σε άλλη χώρα.

Ηγέτιδα δύναμη και προστάτις

Επισημαίνοντας ότι το κριτήριο είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους, ο «σουλτάνος» υποστήριξε ότι και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης πρέπει να καθοριστεί  με ελεύθερο δημοψήφισμα στην περιοχή!

«Τουρκία δεν είναι μόνο η σημερινή Τουρκία», είπε ο Ερντογάν. «Εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί. Είναι καθήκον αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ (Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία), τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές».

Προσδιορίζοντας εδαφικά τις βλέψεις του για τα όρια της νεοΟθωμανικής αυτοκτατορίας του είπε ότι η Τουρκία φθάνει «από τη Λιβύη και το Ιράκι μέχει το Μπατούμ (Γεωργία), το Κίρτζαλι (Βουλγαρία), τη Θεσσαλονίκη και τα νησιά του Αιγαίου».

Με τη λογική αυτή, επιφυλάσσει στη χώρα του το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε χώρες όπου υπάρχει μειοψηφία τουρκόφωνου ή μουσουλμανικού πληθυσμού και να διαδραματίσει επίσης καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Μείζον ζήτημα ανακύπτει βέβαια και για την Ελλάδα, που βλέπει το καθεστώς  της Αγκυρας να κλιμακώνει τις προκλήσεις, διεκδικώντας τώρα πολύ περισσότερα από την συγκυριαρχία στο Αιγαίο

ΥΠΕΞ: Επικίνδυνες και αδιανόητες θέσεις

«Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη», ξεκαθαρίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

«Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα.

Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς.

Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις