Άμυνα & Διπλωματία

Η Τουρκία προσεγγίζει την Αίγυπτο για την ΑΟΖ


Η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες προσέγγισης της Αιγύπτου για το ζήτημα της ΑΟΖ-θαλάσσιες ζώνες, επιδιώκοντας σε πρώτη φάση να δημιουργήσει γέφυρες με το Κάιρο.

Βέβαια η Άγκυρα στο παρελθόν επιχείρησε να δώσει κυπριακή και ελληνική υφαλοκρυπίδα, ενώ και η Αίγυπτος βγήκε οφελημένη από τη συμφωνία με την Ελλάδα για μερική ΑΟΖ.

Οι επαφές εκκίνησαν με την επίσκεψη του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Σεντάντ Ονάλ στο Κάιρο το Μάιο και χθες ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος συνομιλιών με την επίσκεψη στην Τουρκία της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Χάμντι Σανάντ Λόζα.

Η Τουρκία θέλει να δείξει ότι επιχειρείται σοβαρή προσέγγιση, όμως η Αίγυπτος κρατάει μικρό καλάθι, λόγω των τουρκικών εμπλοκών στα εσωτερικά της χώρας μεσω των Αδελφών Μουσουλμάνων και στη Λιβύη.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου διατηρούνται αμοιβαία σε επίπεδο επιτετραμμένου από το 2013.

Παρακολουθεί η Αθήνα

Η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Καϊρου για την τον καθορισμό μερικής ΑΟΖ ανάμεσα στον 26ο και τον 28ο μεσημβρινό, διεμβολίζει το τουρκολυβικό μνημόνιο, όμως άνοιξε την όρεξη στην Τουρκία για περισσότερες διεκδικήσεις στο μέλλον, αφού ήδη έχει ανακοινώσει μέσω ΤΡΑΟ τεμάχια και δυτικότερα του 28ου μεσημβρινού.

Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με ελληνικές πηγές, η Αγκυρα προσέφερε στους Αιγύπτιους 25%-30% περισσότερη έκταση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αν συμφωνούσαν,  από τμήματα βέβαια που δεν ανήκουν στην Τουρκία, αλλά δεν έχει ανακηρύξει και η Ελλάδα.

Ο μεγάλος στόχος της Τουρκίας είναι να μην συναντηθεί η ΑΟΖ της Ελλάδας με την αντίστοιχη της Κύπρου, για της δίνει το δικαίωμα να παζαρεύει με όλους και για όλα και να αμφισβητεί και τις δύο κυριαρχίες επί της θαλάσσης.

Ωστόσο όσο και προσπαθεί η Τουρκία να προσεγγίσει Αίγυπτο και Ισραήλ, αμφότερες οι χώρες κάνουν προσεκτικά βήματα , διότι τόσο η εμπλοκή της στα εσωτερικά άλλων και οι εξαγωγές όπλων αλλά η επιμονή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τεθεί επικεφαλής του μουσουλμανικού κόσμου και η διείσδυση της Άγκυρας σε Αίγυπτο και Παλαιστίνη, την καθιστούν κίνδυνο για την εσωτερική τους ασφάλεια.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα