Προσλήψεις και από το κινητό τηλέφωνο, ακόμα και στα Σαββατοκύριακα και στις αργίες, θα επιτρέπει η νέα εφαρμογή που δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας, ενώ θα δοθεί και επιπλέον χρόνος για την προσέλευση και την αποχώρηση του εργαζόμενου, ώστε να μην καταγράφεται στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.
Το μέτρο της άμεσης πρόσληψης ολόκληρο το 24ωρο, θα διευκολύνει επιχειρήσεις που εργάζονται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και στις αργίες και στα Σαββατοκύριακα και πρέπει να πραγματοποιήσουν κατ΄ επειγόντως πρόσληψη.
Κυρίως θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, των καταλυμάτων και γενικά του κλάδου του τουρισμού, όπου παρουσιάζονται ανάγκες άμεσων προσλήψεων, εκτός «εργασίμων ωρών».
Η πρόσληψη θα γίνεται και να αναγγέλλεται κανονικά στην Εργάνη, χωρίς να έχει πρόβλημα ο εργοδότης στην περίπτωση ελέγχου.
Όπως ανέφερε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Νίκος Μηλαπίδης «καταβάλλονται προσπάθειες ώστε οι αναγγελίες προσλήψεων να ξεφύγουν «από την γραφειοκρατία και την ψηφιακή και την έγχαρτη, που υπάρχει στα συστήματα και που επιβαρύνει τους λογιστές».
Ευελιξία στην Ψηφιακή Κάρτα
Η «ταχεία πρόσληψη» θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στο προσεχές δίμηνο, μαζί με άλλες διευκολύνσεις προς τους εργοδότες που προωθούνται.
Σύμφωνα με πληροφορίες μια ρύθμιση που εξετάζεται σχετικά με τη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας είναι η «ευέλικτη» προσέλευση στους χώρους εργασίας, πέραν των 30 λεπτών, που έχουν κατοχυρωθεί ως χρόνος προετοιμασίας στη βιομηχανία και δεν θεωρείται χρόνος εργασίας.
Συγκεκριμένα εξετάζεται να δοθούν δύο δεκάλεπτα που ονομάζονται «κοινής λογικής» και στους υπόλοιπους κλάδους, ένα για την προσέλευση και ένα για την αποχώρηση.
Δηλαδή, να μην «μετράει» ως χρόνος εργασίας, όταν ο υπάλληλος φτάσει 10 λεπτά νωρίτερα στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ή δεν έχει αποχωρήσει άμεσα με τη λήξη του ωραρίου.
Αυτό αφορά περιπτώσεις κατά τις οποίες ο εργαζόμενος προσέρχεται νωρίτερα από την έναρξη του ωραρίου του στο χώρο εργασίας και πριν «χτυπήσει» την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, γίνεται έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας.
Το ίδιο ισχύει και για τυχόν έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας, μετά τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας και ο εργαζόμενος δεν έχει αποχωρήσει από τις εγκαταστάσεις.
Οι ανωτέρω αλλαγές σχεδιάζονται ενόψει της επέκτασης της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στον τουρισμό και στην εστίαση από την 1η Μαρτίου, που λόγω του μεγέθους (απασχολούν περίπου 750.000 εργαζόμενους θα αποτελέσει κρίσιμο τεστ για το θεσμό, καθώς αναμένονται και προβλήματα, λόγω της φύσης της εργασίας και πολλές αντιδράσεις.