Σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019, με προτασσόμενο σενάριο τη μη περικοπή των συντάξεων, θα αποστείλει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Στο προϋπολογισμό, όπως και στο προσχέδιό του που παρουσιάστηκε από το ΥΠΟΙΚ την 1η Οκτωβρίου, υπάρχει εκτίμηση για υπερπλεόνασμα 3,56%, έναντι 3,5%, που προβλέπει ο μνημονιακός στόχος αλλά χωρίς την περικοπή των συντάξεων. Για λόγους διαπραγματευτικής «τάξης», ωστόσο, και προκειμένου να αποφύγει-στην παρούσα φάση- να κατηγορηθεί ότι προσφεύγει σε μονομερείς ενέργειες, το οικονομικό επιτελείο διατηρεί στον προϋπολογισμό το «σενάριο βάσης», που προβλέπει την εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων.
Σ' ό,τι αφορά στα θετικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί και περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οικονομικό επιτελείο, προτείνει η υλοποίησή τους να γίνει σε βάθος τετραετίας και όχι μονομιάς το 2019, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα δοθούν πρόσθετες δημοσιονομικές ανάσες.
Κερδίζει πόντους η επιχειρηματολογία της Αθήνας
Η Αθήνα επιμένει στην επιχειρηματολογία της, ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι δημοσιονομικά αχρείαστο. Το εν λόγω επιχείρημα κερδίζει συνεχώς πόντους στις Βρυξέλλες, ενώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται πως «μαλακώνει» τη στάση του.
Το ΔΝΤ, πλέον, και όπως προέκυψε μετά τη συνάντηση Τσακαλώτου με Λαγκάρντ και Τόμσεν στο Μπαλί της Ινδονησίας, δεν επιμένει με τον ίδιο… φανατισμό όπως στο παρελθόν, ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι διαρθρωτικό (μεταρρύθμιση), αποδεχόμενο τη δημοσιονομική του «φύση». Αυτό που προέκυψε ως συμπέρασμα, μετά τις επαφές Τσακαλώτου στο Μπαλί, είναι εξασφαλίστηκε η... ανοχή του Ταμείου, στο ελληνικό αίτημα για τις συντάξεις.