Χρηστικά

«Ψηφιακό κυνήγι» φοροφυγάδων- Ελεγχοι και διασταυρώσεις σε ακίνητα και εισοδήματα


 Εχοντας βάλει στόχο να εισπράξει φέτος 1,7 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή, η ΑΑΔΕ ετοιμάζει συστηματικούς ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων, που θα εστιαστούν αρχικά σε 120.000 ΑΦΜ με εισοδήματα από ακίνητα και από επιχειρηματικές δραστηριότητες. Παράλληλα  δημιουργεί υποδομές που θα καταστήσουν αποτελεσματικότερο το κυνήγι του κρυμμένου πλούτου και των αδήλωτων εισοδημάτων.

 Το μεγάλο όπλο σ' αυτή την προσπάθεια είναι η εκτεταμένη χρήση της πληροφορικής σε όλα τα επίπεδα συγκέντρωσης, διασταύρωσης και αξιολόγησης στοιχείων. Τα πάντα αυτοματοποιούνται και νέες εφαρμογές μπαίνουν στην υπηρεσία των “φοροκυνηγών”,  υπαγορεύοντας τους κατά κανόνα ποιόν θα ελέγξουν, για ποιά παράβαση κι με τι στοιχεία.

 Δράση θα αναλάβει σύντομα η υπό σύσταση Ειδική Μονάδα μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων, που διαθέτει υποδομή και εξοπλισμό για ανάλυση μεγάλων δεδομένων και συγκριτική αξιολόγηση στοιχείων, ενώ παράλληλα θα μπορεί να υποστηρίξει εκτεταμένες διαδικτυακές έρευνες και ελέγχους ψηφιακών συστημάτων τιμολόγησης.

 Εμφαση δίνεται επίσης στην εσωτερική οργάνωση και στο συντονισμό των εργασιών επιμέρους τμημάτων και μονάδων, ώστε να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Σ' αυτό αποβλέπει η δημιουργία Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών.

 Αυτή η ειδικά σχεδιασμένη δομή θα αποτελέσει κεντρικό κόμβο συντονισμού, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των εξειδικευμένων ελεγκτικών δυνάμεων, που θα έχουν τη δυνατότητα να επεμβαίνουν στοχευμένα σε πραγματικό χρόνο για τον εντοπισμό και τη σύλληψη φορολογητέας ύλης.

 Τα νέα εργαλεία

 Σημαντικά αποτελέσματα ως προς τη συγκέντρωση εσόδων αναμένεται ότι θα αποφέρει η διασύνδεση POS -ταμειακών μηχανών. Τα  άλλα καινούργια “όπλα” της ΑΑΔΕ είναι το ψηφιακό δελτίο αποστολής, το ψηφιακό πελατολόγιο, το πληροφοριακό σύστημα ελέγχου προσαύξησης περιουσίας (BANCAPP), το ΕΛΕΓΧΟΣlive, το σύστημα αξιοποίησης δεδομένων εισροών-εκροών και το πληροφοριακό σύστημα κέντρου λήψης σημάτων, που θα αξιοποιείται από την Αίθουσα Επιχειρήσεων.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμα τη δημιουργία Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων και τη διασύνδεση της βάσης δεδομένων ακινήτων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο.

ΟΙ ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα προχωρήσουν σε εκτεταμένες διασταυρώσεις στα μισθώματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων με τα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Ταυτόχρονα, θα ελέγχουν τα στοιχεία που δηλώνονται ανά μήνα προκειμένου να διαπιστώνουν εάν δηλώνονται τα αποκτώμενα έσοδα
   Όσοι εντοπίζονται να κρύβουν ακίνητα και εισοδήματα, θα αποβάλλονται αυτομάτως από τις πλατφόρμες. Τα ακίνητα που εκμισθώνουν δεν θα εμφανίζονται σε καμία από τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, μέχρι να συμμορφωθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα