Αγορές

Πτώση στη Wall - Σχεδόν 450 μονάδες κάτω ο Dow


Με πτώση έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται η κατάσταση στην Ουκρανία και η νομισματικής πολιτικής της Fed.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε απώλειες, καθώς οι επενδυτές στρέφουν με ανυπομονησία την προσοχή τους στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα αναζητώντας λεπτομέρειες για το πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Δύση και Ρωσία στέλνουν εκατέρωθεν προειδοποιητικές βολές και απειλές, στα σύνορα της Ουκρανίας βρίσκονται δυνάμεις της Μόσχας. Η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί και έχει στραμμένα τα βλέμματά της στην Γενεύη, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσία, προσδοκώντας σε κατευνασμό της κρίσης.  

Η Morgan Stanley μετά την Goldman Sachs εκτιμά ότι η τιμή του αργού θα φτάσει στα 100 δολάρια το βαρέλι εντός του 2022, σε σημείωμα που απευθυνόταν στους πελάτες της. Η τράπεζα εξηγεί ότι τα αποθέματα πετρελαίου θα μειωθούν περαιτέρω μέχρι το τέλος του έτους, μετά τη σημαντική πτώση που καταγράφηκε 2021. Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι η εφεδρική ικανότητα παραγωγής από 3,4 εκατομμύρια βαρέλια που είναι σήμερα θα συρρικνωθεί στα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ παράλληλα οι επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας στη βιομηχανία πετρελαίου αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 30% ως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι μόνο οι κεντρικοί τραπεζίτες που χρειάζεται να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, αλλά και άλλοι αξιωματούχοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου και μέσω της ενίσχυσης των εμβολιασμών με στόχο να τερματιστεί η πανδημία της COVID-19. Η Γκεοργκίεβα είπε σε διαδικτυακό πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) «ενεργεί με υπευθυνότητα διότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μετατρέπεται σε οικονομική και κοινωνική ανησυχία».

Νωρίτερα, βουτιά έως 20% έκαναν οι μετοχές του Netflix χθες λόγω των δυσμενών προοπτικών για τη μελλοντική του ανάπτυξη, αφού επιβρανδύθηκε ο ρυθμός των νέων συνδρομητών. Το Netflix αύξησε το τέταρτο τρίμηνο του έτους τους συνδρομητές του κατά 8,2 εκατομμύρια, χαμηλότερα κατά 2,5 εκατομμύρια από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές και έχει πλέον 221,8 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως, μικρότερη της πρόβλεψης ότι θα έχει 224,3 εκατομμύρια συνδρομητές για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η φθίνουσα ανάπτυξη του Netflix είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αυξήσεις στις τιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τον Καναδά, δυο από τις μεγαλύτερες αγορές της, καθώς το Netflix προσπαθεί να αντισταθμίσει την βραδύτερη ανάπτυξή του με υψηλότερες τιμές συνδρομής.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 34,266.1 μονάδες, με πτώση 1.29%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 4,397.8 μονάδες, χάνοντας 1.89%.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 13,768.9 μονάδες, με απώλειες 2.72%.

O χρυσός παραδόσεως Φεβρουαρίου έπεσε 10,80 δολάρια ή 0,6%, όντας στα 1.831,80 δολάρια ανά ουγγιά.

Στο πετρέλαιο, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Μαρτίου μειώθηκε κατά 41 σεντς ή 0,5%, στα 85,14 δολάρια το βαρέλι και το Brent διολίσθησε κατά 49 σεντς ή σχεδόν 0,6%, στα 87,89 δολάρια ανά βαρέλι.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα