Ακάθεκτες συνέχισαν το πρώτο τρίμηνο οι ελληνικές τράπεζες το ράλι... κερδοφορίας των προηγούμενων ετών, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι οι συστημικές θα ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα καθαρή κερδοφορία που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τις νέες χορηγήσεις δανείων.
Την Τρίτη θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ την Πέμπτη ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank και το πρωί της Παρασκευής η Alpha Bank.
«Παρά την εποχική αδυναμία του τριμήνου οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα έχουμε ένα τρίμηνο ικανοποιητικής κερδοφορίας εντός των καθοδηγήσεων των διοικήσεων», εκτιμά ο αναλυτής της Beta, Μάνος Χατζηδάκης. Πάντως, πολλοί αναλυτές δεν αποκλείουν και ευχάριστες εκπλήξεις, με υπερβάσεις των προβλέψεων που έχουν γίνει από τις τράπεζες στα επιχειρησιακά τους σχέδια.
Είναι ενδεικτικό των πολύ καλών ρυθμών παραγωγής κερδών που κρατούν οι τράπεζες το γεγονός ότι η καθαρή κερδοφορία αναμένεται να έχει ελάχιστη μείωση σε σχέση με το εξαιρετικό πρώτο τρίμηνο του 2024.
Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, η καθαρή κερδοφορία αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1,085 δισ. ευρώ (-1% σε ετήσια βάση). Παρά τη μείωση επιτοκίων, τα έσοδα από τόκους θα είναι μειωμένα μόνο κατά 2,1% και εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 2,069 δισ. ευρώ.
Οι τράπεζες αναμένεται ότι θα μοιράσουν φέτος στους μετόχους πάνω από το 50% της καθαρής κερδοφορίας.
Εξάλλου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πέσουν το πρώτο τρίμηνο για πρώτη φορά κάτω από το 3% του χαρτοφυλακίου.
Μεγάλο ατού τα αυξημένα δάνεια
Η αύξηση των χορηγήσεων, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις, είναι το μεγάλο ατού για τις τράπεζες και τους επιτρέπει να αυξάνουν τα κέρδη τους μέσα από τις αυξημένες προμήθειες για τη χορήγηση νέων δανείων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ στην τριμηναία έκθεσή του, οι καθαρές ροές δανείων προς τις επιχειρήσεις το πρώτο δίμηνο του έτους έφθασαν τα 2,4 δισ. ευρώ και ο ρυθμός της 12μηνης πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκε τον Φεβρουάριο στο 16,7%, που είναι η μεγαλύτερη μεταβολή εδώ και δεκαεπτά χρόνια (από τις αρχές του 2009).
Παράλληλα, οι τράπεζες αυξάνουν τα έσοδά τους από «ποιοτικές» προμήθειες, όπως η προμήθειες από το asset management. Σε αυτόν τον τομέα, μεγάλη συμβολή στην τραπεζική κερδοφορία έχουν τα αμοιβαία κεφάλαια σταθερού εισοδήματος και τακτής λήξης, μια νέα γενιά προϊόντων που έχουν παρουσιάσει οι τράπεζες ως υποκατάστατα των προθεσμιακών καταθέσεων με καλύτερες αποδόσεις.
Για τα κεφάλαια που στρέφονται σε αυτή την κατηγορία επενδυτικών μέσων, οι τράπεζες αποφεύγουν να πληρώνουν τους τόκους που θα κατέβαλλαν για καταθέσεις προθεσμίας, ενώ λαμβάνουν σημαντικές προμήθειες διαχείρισης.
Κλειδί τα επιτόκια
Για την κερδοφορία των τραπεζών φέτος, σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ήδη έχει προχωρήσει σε μία μείωση κατά 0,25% στις 17 Απριλίου, κατεβάζοντας το βασικό επιτόκιο στο 2,25%.
Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε άλλη μια μείωση τον Ιούνιο και θα αφήσει ως το τέλος του έτους το επιτόκιο στο 2%. Ωστόσο, η αναταραχή που έχει προκαλέσει ο Τραμπ με τους δασμούς στην παγκόσμια οικονομία οδηγεί σε σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης και δεν αποκλείεται να γίνει άλλη μία μείωση από την ΕΚΤ πριν το τέλος του έτους, που θα φέρει το βασικό επιτόκιο στο 1,75%.
Η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στα επιτόκια, καθώς από τους τόκους προέρχεται το 80% των εσόδων τους.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Citi, η επίπτωση κάθε μείωσης του Euribor κατά 25 μονάδες βάσης οδηγεί σε μείωση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών ακόμη και σε ποσοστό άνω του 10%. Ειδικότερα, στην Alpha Bank η επίπτωση υπολογίζεται στο 7%, στην Πειραιώς στο 8,1%, στην Εθνική στο 9,8% και στη Eurobank στο 10,8%.