Αγορές

Ράλι τραπεζών στο ΧΑ με ώθηση από Goldman Sachs -Προεκλογικό στοίχημα


 Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες η χρηματιστηριακή αγορά σπεύδει να προεξοφλήσει θετικές μετεκλογικές εξελίξεις, που θα διασφαλίσουν κυβερνητική σταθερότητα και δεν θα διαταράξουν την καλή πορεία της οικονομίας, ούτε θα ανακόψουν τις εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. Προεκλογικό "στοίχημα" το σημερινό μινι ράλι των τραπεζικών μετοχών, που πραγματοποίησαν άλμα +4,35% και η γενικευμένη άνοδος μετοχών και δεικτών με αυξημένο όγκο συναλλαγών και μεγάλο τζίρο.

Πρόσφορο κλίμα δημιουργούν οι εκθέσεις-αναλύσεις διεθνών οίκων, που συνεχίζουν να "ντοπάρουν" την αγορά με αισιόδοξες προβλέψεις για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και για την πορεία του χρηματιστηρίου, προτρέποντας μάλιστα τους επενδυτές να τοποθετήσουν κεφάλαια σε μετοχές ελληνικών τραπεζών για να εξασφαλίσουν υψηλές αποδόσεις. Σήμερα τη σκυτάλη πήρε η Goldman Sachs με ασυνήθιστα κατηγορηματικές συστάσεις αγοράς.

 Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκφράζουν σκεπτικισμό γι αυτό το μπαράζ εκθέσεων και την ξαφνική αυξημένη ροή χρήματος στο ΧΑ, επισημαίνοντας ότι πολλές φορές στο παρελθόν σε προεκλογικές περιόδους έχουν καταγραφεί ανάλογες συντονισμένες κινήσεις, με προφανή στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και τη διαμόρφωση κλίματος προεξόφλησης του επιθυμητού εκλογικού αποτελέσματος.

Μέχρι χθες η χρηματιστηριακή αγορά περέμενε επιφυλακτική. Η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων του ΧΑ απέπνεε συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και στάση αναμονής υπό τον φόβο "δυσάρεστων εκπλήξεων"  - αν και οι πιθανότητες να συμβούν είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Σήμερα το σκηνικό άλλαξε άρδην με λοκομοτίβα τις τραπεζικές μετοχές και με "χορηγό" την Goldman Sachs, που έδωσε την τελική ώθηση στην αγορά.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι τις επόμενες μέρες θα συνεχισθεί η ανοδική κίνηση, ενδεχομένως με αυξανόμενη μεταβλητότητα. Η αγορά θα αποκτήσει κατεύθυνση και θα επιβεβαιώσει την μεσοβραχυχρόνια τάση της την επόμενη εβδομάδα, ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα και τις προσδοκίες που θα δημιουργήσει.

Ουσιαστική επίδραση δεν αναμένεται από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Η Wall Street έχει πάρει καθοδική κατεύθυνση (Dow Jones -0,65%), επίδραση, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές εμφανίζουν εικόνα σταθεροποίησης, με οριακές μεταβολές της τάξεως του 0,10% σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι. Ενισχύονται τα ομόλογα της Ευρωζώνης. Κατά 5 μονάδες βάσης υποχωρούσε νωρίτερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, στο 3,96%.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με μικρές απώλειες, που καλύφθηκαν γρήγορα. Μετά το πρώτο ημίωρο οι δείκτες πήραν ανοδική κατεύθυνση. και τερμάτισαν στα υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης αρχικά "έγραψε" -0,47% στις 1.116,33 μονάδες, πήγε μέχρι +1,43% στις 1.137,65 και τερμάτισε στις 1.136,44 μονάδες, με άνοδο 1,32%

Κατά 1,68% ενισχύθηκε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 2.776,86 μονάδες. Στο +0,73% ο δείκτης των mid caps,

Πολύ κοντά στο απόλυτο υψηλό ημέρας τερμάτισε ο τραπεζικός δείκτης, με κέρδη 4,35%, ενώ ξεκίνησε με -0,97%. Ξεχώρισαν  Eurobank  +5,3% και Εθνική +5,1%. Ακολούθησαν Πειραιώς +4%, Alpha +2,5%. Στο κόκκινο Attica Bank -1,5%, Τρ. Ελλάδος -0,3%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Aegean +2,8%, ΟΤΕ +2,2%, ΕΛΠΕ, Τιτάν, Μυτιληναίος και Quest +1,9%, ΔΕΗ +1,8%, Autohellas +1,7%, Βιοχάλκο  και Σαράντης +1,4%.

Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες Ελλάκτωρ -2,6%, Jumbo -1,8%, Motor Oil -1,2%, Coca-Cola -0,7%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα