Το απευκταίο σενάριο να μην επανεκκινήσει η Ρωσία τον Nord Stream 1 δεν έλαβε σάρκα και οστά, καθώς η Gazprom άνοιξε τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Το πράττει όμως με το σταγονόμετρο, γεγονός που καταδεικνύει ότι η πλήρης ομαλοποίηση της ροής προς τη Γηραιά Ηπειρο αργεί πολύ ακόμα…
Ο πρόεδρος του γερμανικού ομοσπονδιακού οργανισμού δικτύων, Κλάους Μίλλερ, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ο αγωγός άρχισε να λειτουργεί με το 30% της χωρητικότητάς του και ότι αυτή η ποσότητα είναι εγγυημένη για δύο ώρες.
Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν μερική αποκατάσταση της μεταφορικής ικανότητας φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1.
Die #Gas-Nominierung von #NordStream1 für heute ist bei ca. 530 GWh/d (= ca. 30% Auslastung) geblieben. Für die jeweils nächsten 2 Stunden ist sie verbindlich, untertägige Veränderungen wären sehr ungewöhnlich. Die initiale Nominierung für den 22.7. erfolgt am Nachmittag. @bnetza https://t.co/itMR5TL6bB
— Klaus Müller (@Klaus_Mueller) July 21, 2022
Τα δεδομένα της ροής φυσικού αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1 και αναφορικά με τις παροχές από τη Ρωσία προς τη Γερμανία καταγράφηκαν στις 29.284.591 κιλοβατώρες (kwh) ανά ώρα σήμερα το πρωί (07:00-08:00 ώρα Ελλάδας), έναντι μηδενικής ροής κατά τις προηγούμενες ώρες, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την ηλεκτρονική σελίδα της εταιρίας που διαχειρίζεται τον αγωγό.
Η Ευρώπη παρακολουθεί στενά την κατάσταση με τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1, καθώς σήμερα αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για την ετήσια συντήρηση του αγωγού, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο εφαρμογής περαιτέρω ενεργειακών περικοπών.
H ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα σημεία διασύνδεσης παροχών OPAL και NEL στη Γερμανία, καταγράφηκε σε μηδενικά επίπεδα (μηδέν κιλοβατώρες / ανά ώρα) για την 21η Ιουλίου (06:00-07:00 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του αγωγού.
ΕΕ: Μείωση της χρήσης του φυσικού αερίου και οικονομία στο ρεύμα
Η Κομισιόν, χθες, παρουσίασε το σχέδιό της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, κυρίως αν οξυνθεί ο ενεργειακός πόλεμος με τη Ρωσία. Η ευρωπαϊκή "συνταγή'' στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: την οικονομία στο ρεύμα, τη μείωση χρήσης του φυσικού αερίου από την 1η Αυγούστου 2022 έως τις 31 Μαρτίου 2023, αλλά και στην επιστροφή σε άνθρακα και λιγνίτη, για να καλυφθούν τα ενεργειακά κενά. Η Επιτροπή προτείνει , μεταξύ άλλων, ένα νέο νομοθετικό εργαλείο - ένα νέο κανονισμό προς το Συμβούλιο, για συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου, βάσει του άρθρου 122 της Συνθήκης. Όταν εγκριθεί ο νέος κανονισμός θα θέτει ως στόχο για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ 1ης Αυγούστου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023