Χρηστικά

Σαφάρι σε τράπεζες του εξωτερικού για 221 Έλληνες (πίνακας)


Παρά την πανδημία είναι μεγάλος ο αριθμός των Ελλήνων που διερευνώνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή

Τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού 221 Ελλήνων, ψάχνει Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, καθώς υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για φοροδιαφυγή και «μαύρο» χρήμα.

Στη διάρκεια του 2020, οι έλεγχοι της Αρχής μειώθηκαν, λόγω της πανδημίας και μάλιστα για το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου ήταν μηδενικοί, αλλά παρόλα αυτά, είναι μεγάλος ο αριθμός των Ελλήνων που διερευνώνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, το 2020 παρέπεμψε στις εισαγγελικές αρχές 50 υποθέσεις, ύποπτες για ξέπλυμα, ενώ έστειλε αιτήματα παροχής πληροφοριών για τραπεζικές καταθέσεις και άλλες επενδύσεις για 221 άτομα.

Παράλληλα, προχώρησε στη δέσμευση ποσών ύψους 31,8 εκατ. ευρώ, που βρέθηκαν στους λογαριασμούς των ύποπτων προσώπων.

Ο αριθμός των ελέγχων είναι αισθητά μικρότερος, εκείνων που πραγματοποιήθηκαν το 2019, όταν είχαν παραπεμφθεί στους εισαγγελείς 81 υποθέσεις (-38,3% το 2020), ζητήθηκαν στοιχεία από τράπεζες του εξωτερικού για 370 άτομα (-40,3% το 2020), ενώ τα ποσά που δεσμεύτηκαν ήταν 72,4 εκατ. ευρώ (-56,1% το 2020).

Πιο παραγωγική χρονιά για την Αρχή, ήταν το 2018, όταν παραπέμφθηκαν στους οικονομικούς εισαγγελείς 100 υποθέσεις, δεσμεύτηκαν 181,3 εκατ. ευρώ και ζητήθηκαν στοιχεία από τράπεζες του εξωτερικού για 247 άτομα.

Τα στοιχεία που αναζητούνται στο εξωτερικό

Τα στοιχεία που αναμένει από το εξωτερικό η Αρχή, για τους Έλληνες που κατηγορούνται για ξέπλυμα χρήματος, είναι τα ακόλουθα:

  • Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.
  • Τον αριθμό λογαριασμού (ή λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού).
  • Το υπόλοιπο ή την αξία του λογαριασμού.
  • Σε περίπτωση λογαριασμού θεματοφυλακής:
  • Το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό.
  • Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό.
  • Σε περίπτωση καταθετικού λογαριασμού, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους ή άλλης αντίστοιχης περιόδου υποβολής στοιχείων.

Η προειδοποίηση

Εν πάση περιπτώσει, παρά την επίδραση της πανδημίας το 2020, ο αριθμός των υπό έλεγχο υποθέσεων ύποπτων για μαύρο χρήμα είναι μεγάλος, γεγονός που δείχνει ότι το μαύρο χρήμα στην Ελλάδα έχει μια… δυναμική.

Σημειώνεται πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε προειδοποιήσει από τον Απρίλιο του 2020, για κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων ξεπλύματος εν μέσω της πανδημίας.

Μάλιστα, η Ειδική Υπηρεσιακή Μονάδα Αντιμετώπισης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ζήτησε από τους υπόχρεους, να μην χαλαρώσουν τους ελέγχους για τη διακίνηση του μαύρου χρήματος, λόγω του κορονοϊού, αλλά να εκτελούν τους ελέγχους εξ αποστάσεως.

Είχε προειδοποιήσει με έμφαση ότι η πανδημία δεν ανακόπτει ούτε τη διακίνηση του μαύρου χρήματος, καθώς «κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί οι εγκληματίες να βρουν ευκαιρίες για να ξεπλύνουν το χρήμα τους, αλλά και για να ασκήσουν νέες εγκληματικές δραστηριότητες».

black

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα