Διεθνή

Βρίσκει στηρίγματα ο Ερντογάν - «Σανίδα σωτηρίας» $10 δισ. από Εμιράτα


Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονταν ως άσπονδος εχθρός της Τουρκίας, έχοντας μάλιστα συνάψει γεωστρατηγική συμφωνία με την Ελλάδα, αποτελούν τον «από μηχανής Θεό» για τον Ερντογάν και την τουρκική οικονομία. Τα ΗΑΕ προσφέρουν 10 δισ. δολάρια στην Άγκυρα, υπό τη μορφή επενδύσεων, δίνοντας τεράστια «ένεση» ρευστότητας και έμπρακτης στήριξης στη δοκιμαζόμενη τουρκική οικονομία αλλά και στον ίδιο προσωπικά τον Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής, μετά τη συνεχιζόμενη κατρακύλα της τουρκικής λίρας και τον αντίκτυπο που έχει στην πραγματική οικονομία της χώρας..

Η βοήθεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προς την Τουρκία ήταν αναμφίβολα μια απρόσμενη κίνηση, με δεδομένο ότι οι δύο χώρες διατηρούσαν κάκιστες σχέσεις. Αποδεικνύεται, ωστόσο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν διαθέτει ισχυρά ερείσματα στον μουσουλμανικό κόσμο, παρά τα αντιθέτως… θρυλούμενα περί απομόνωσής του, ενώ ταυτόχρονα καταδεικνύεται και το εξής: πώς το σενάριο οικονομικής κατάρρευσης της Τουρκίας, με όλα τα συνακόλουθα (πολιτικά-γεωστρατηγικά) που δύναται να πυροδοτήσουν μια ανεξέλεγκτη και έκρυθμη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, δύσκολα θα ευοδωθεί. Σίγουρα όχι, πάντως, με την ευκολία με την οποία ενδεχομένως κάποιοι ισχυρίζονται ότι μπορεί να γίνει, εξαιτίας της ομολογουμένως δύσκολης κατάστασης που έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία.

Το deal ανάμεσα στην Τουρκία και στα ΗΑΕ κλείστηκε στην Άγκυρα, εκεί όπου ο Ταγίπ Ερνογάν υποδέχθηκε τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν. Η χρηματοδότηση της Τουρκίας με τα 10 δισ.ευρώ  συνοδεύτηκε από  την υπογραφή εννέα μνημονίων μεταξύ των τραπεζών και των κρατικών επενδυτικών funds των δύο χωρών. Προφανώς και η εν λόγω συμφωνία σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών και ενδεχομένως-αυτό είναι εξίσου σημαντικό- να αποτελέσει το εφαλτήριο και για τη συμμετοχή κι άλλων μουσουλμανικών χωρών στο εγχείρημα «διάσωσης» της Τουρκίας, έστω κι αν ο Ταγίπ Ερντογάν ουδέποτε το έθεσε έτσι.

Για παράδειγμα το Κατάρ, το οποίο αποτελεί πιστό σύμμαχο και συχνό χορηγό της Αγκυρας, ακόμη και η Σαουδική Αραβία, ενδεχομένως να  σπεύσουν προς  την ενίσχυση της Τουρκίας και τη στήριξη στον Ερντογάν, το ηγετικό προφίλ του οποίου τσαλακώθηκε προσωρινά (;) τις τελευταίες ημέρες.

Δριμεία κριτική της αντιπολίτευσης στον Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν δέχεται δριμεία κριτική, από σύσσωμη την αντιπολίτευση, για την δραματική κατάσταση που έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία. «Δεν έχει ενσκήψει ποτέ τέτοια καταστροφή στην ιστορία της δημοκρατίας», πέταξε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, αξιωματική αντιπολίτευση), προσάπτοντας την ευθύνη για την ελεύθερη πτώση της λίρας προσωπικά στον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά την Τουρκία από το 2003. Κατά τον κ. Κιλιτσντάρογλου, ο αρχηγός του κράτους έχει μετατραπεί σε «πρόβλημα εθνικής ασφαλείας» για την Τουρκία.

Για τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ιδρυτικό μέλος του ισλαμοδημοκρατικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου, που πλέον αποχώρησε και ίδρυσε δικό του κόμμα, τα μέτρα που παίρνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελούν «προδοσία» και «όχι άγνοια».

Οι αρχηγοί των παρατάξεων της αντιπολίτευσης συγκάλεσαν έκτακτες συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων τους για να εξετάσουν τη νέα κατάρρευση της λίρας, τη δεύτερη χειρότερη στην ιστορία.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα