Η Σαουδική Αραβία υπέβαλε αίτημα για την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Συρίας, ολοκληρώνοντας τη διάσκεψη του Ριάντ στην οποία συμμετείχαν υπουργοί Εξωτερικών από χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
Σύμφωνα με τη Σαουδική Αραβία, η άρση των κυρώσεων είναι απαραίτητη για την «ανάπτυξη και ανοικοδόμηση» της Συρίας, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας επεσήμανε την ανάγκη για την υποστήριξη της μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας, η οποία, ωστόσο, εξακολουθεί να περιλαμβάνει ριζοσπαστικά ισλαμιστικά στοιχεία, όπως η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS).
Ωστόσο, η στάση της Δύσης παραμένει επιφυλακτική, με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλες δυτικές χώρες να απαιτούν «εγγυήσεις» από τις νέες συριακές αρχές προτού προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια για την άρση των κυρώσεων. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, ανέφερε ότι οι κυρώσεις κατά των συνεργατών του Μπασάρ αλ Άσαντ, που ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπορούν να παραμείνουν. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι ο συριακός λαός πρέπει να επωφεληθεί από τις θετικές επιπτώσεις της πολιτικής μετάβασης.
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, δήλωσε ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να αρθούν «σταδιακά» εφόσον σημειωθεί «απτή πρόοδος», ιδιαίτερα αναφορικά με την προστασία των μειονοτήτων και τη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών. Ωστόσο, η αποκατάσταση πλήρους κανονικότητας απαιτεί χρόνο και διαρκή παρακολούθηση της κατάστασης.
Εν τω μεταξύ, το κοινό ανακοινωθέν των δύο διασκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στο Ριάντ δεν περιλαμβάνει έκκληση για την άρση των κυρώσεων, αλλά αναφέρει ότι συζητήθηκαν μέτρα για την υποστήριξη του συριακού λαού και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην κυβέρνηση της Δαμασκού.
Η Σαουδική Αραβία, η οποία είχε διακόψει τις σχέσεις της με το καθεστώς του Άσαντ το 2012, τις αποκατέστησε το 2023 και εργάζεται για την επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο. Η χώρα επισημαίνει ότι η ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια πρέπει να συνεχιστεί, ενώ τονίζει την ανάγκη για την επιστροφή των προσφύγων και τη σταθεροποίηση της περιοχής.
Η Σαουδική Αραβία, αν και δεν έχει ακολουθήσει τη στάση άλλων χωρών της περιοχής, όπως η Τουρκία και το Κατάρ, οι οποίες έχουν ήδη ανοίξει τις πρεσβείες τους στη Δαμασκό, προσβλέπει σε έναν διάλογο με τις νέες συριακές αρχές και προσπαθεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας εν μέσω της συνεχούς πολιτικής και στρατηγικής αβεβαιότητας.