Οικονομία

Σε 36 ή 72 δόσεις τα κορονοχρέη - Ποιους αφορά η νέα ρύθμιση 


«Κλειδώνει» στη σημερινή τελική τηλεδιάσκεψη των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο η νέα ρύθμιση των χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που προέκυψαν κατά την πανδημία σε 36 άτοκες και 72 έντοκες δόσεις.

Η νέα βελτιωμένη ρύθμιση που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2022, θα περιλαμβάνει το σύνολο των οφειλών που γεννήθηκαν την περίοδο της πανδημίας (από τον Μάρτιο του 2020), όπως είναι ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ, και έμειναν απλήρωτες από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση. Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία όπως και ληξιπρόθεσμες οφειλές που είναι εκτός ρύθμισης και έχουν «παγώσει» έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα η νέα ρύθμιση θα αφορά στο τμήμα της κοινωνίας που πλήττεται. Δηλαδή, όσους περιλαμβάνονται στη διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ του Απριλίου 2020, όσους βρέθηκαν  σε αναστολή εργασίας ή στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», τους ιδιοκτήτες ακινήτων με «Δήλωση Covid» και τους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ. 

Οσοι από τους πληττόμενους οφειλέτες επιλέξουν να πληρώσουν τα χρέη τους σε 36 δόσεις, αυτές θα είναι άτοκες, ενώ στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει έως 72 δόσεις, αυτές θα επιβαρύνονται με χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%.

Μαζί με τη ρύθμιση που θα προβλέπει την εξόφληση των χρεών της πανδημίας σε έως 6 χρόνια, θα επανεργοποιηθούν οι 100 και 120 δόσεις για τους πληττόμενους οφειλέτες που έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις από τον Μάρτιο του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία.

Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση όσοι οφειλέτες ήταν ενταγμένοι στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων την 1η Νοεμβρίου 2019 και στη συνέχεια την απώλεσαν καθώς δεν μπόρεσαν να παραμείνουν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις μπορούν ήδη να ενταχθούν στη ρύθμιση των 24-48 δόσεων, εφόσον ανήκουν στην κατηγορία των πληγέντων από την πανδημία. Όσοι δεν έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, θα χρειαστεί να περιμένουν έως την 1η Οκτωβρίου προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση επανένταξης η οποία όμως θα χορηγείται με κριτήρια εισοδηματικά και περιουσίας αλλά και πάλι χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα