Πολιτική

Σε αναζήτηση λύσης η Κομισιόν για το μέλλον των ιταλικών τραπεζών


 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις ιταλικές αρχές για την αναζήτηση λύσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Ανταγωνισμού Ρικάρντο Καρντόζο. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι είμαστε όντως σε επαφή με τις ιταλικές αρχές και υπάρχουν μια σειρά από λύσεις που μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή, οι οποίες θα είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ όσον αφορά την αντιμετώπιση της ρευστότητας και των ελλείψεων κεφαλαίων σε τράπεζες, χωρίς αρνητικές συνέπειες για τους ιδιώτες επενδυτές», δήλωσε ο Ρ. Καρντόζο.

Λίγες μέρες νωρίτερα, πράσινο φως άναψε η Κομισιόν για έναν προληπτικό μηχανισμό ρευστότητας στις ιταλικές τράπεζες σε ένα πρόγραμμα που κατήρτισε η κυβέρνηση της Ιταλίας προληπτικά, για τη χορήγηση εγγυήσεων και ρευστότητας σε φερέγγυες τράπεζες σε περίπτωση ανάγκης.

Διαβάστε αναλυτικά: Πράσινο φως από Κομισιόν για προληπτικό μηχανισμό ρευστότητας σε ιταλικές τράπεζες

Ως γνωστόν βέβαια η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Βερολίνο και τις δυνάμεις που επιθυμούν πιο ήπιες λύσεις, λόγω Brexit και της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας καλά κρατεί.

Bail-in για τις ιταλικές τράπεζες προκρίνει το Βερολίνο σε περίπτωση διάσωσης

Στενεύει ο κλοιός γύρω από το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, και το ενδεχόμενο σχεδίου διάσωσης και ο τρόπος που θα εφαρμοστεί αποτελεί σοβαρό πεδίο αντιπαράθεσης, εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων στη Γηραιά Ήπερο.

Υπενθυμίζεται πως από τις αρχές τους έτους ισχύει ο νέος κανονισμός για την δίασωση των τραπεζών και συγκεκριμένα, μέσω bail-in. Δηλαδή το "κούρεμα" σε ομολογιούχους ακόμα και καταθέτες προτού χρησιμοποιηθούν δημόσια κεφάλαια.  Η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι εξετάζει από την πλευρά της τη στήριξη των τραπεζών με 40 δισ. ευρώ, μέσω κεφαλαίων ή εγγυήσεων.

Το Βερολίνο φυσικά αντιτίθεται σφοδρά στο ενδεχόμενο αυτό, όπως και στην γενικότερη κοινωνικοποίηση του ρίσκου σε όλη την Γηραιά Ήπειρο όπως έχει τονίζει πολλές φορές. 

Επί τάπητος, ως επιχείρημα, τίθεται από τη Ρώμη και από τις χώρες του Νότου γενικότερα η υπόθεση Brexit και οι άμεσες αρνητικές συνέπειες που θα προκληθούν σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, με τη Γερμανία να απορρίπτει το εν λόγω επιχείρημα.

Σε κάθε περίπτωση, οι προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα της γειτονικής χώρας είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Περί τα 360 δισ ευρώ υπολογίζονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια την ώρα που η κυβέρνηση με την Κεντρική Τράπεζα έχουν μπαράζ ανεπίσημων διαβουλεύσεων με την Κομισιόν. 





Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις