Πολιτική

Σε εποπτικό κλοιό τα Διοικητικά Συμβούλια τραπεζών


 Σε αυστηρότερο εποπτικό κλοιό περιέρχονται τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών με έκθεση από τη Φρανκφούρτη, που παραπέμπει σε αποτελεσματικότερο έλεγχο των CEOs.

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δόθηκε πρόσφατα σε ευρωπαϊκές και κυπριακές τράπεζες, αναδεικνύει κενά που εντοπίστηκαν στον τρόπο λειτουργίας των ΔΣ και προλειαίνει το έδαφος για συστάσεις στις τράπεζες εντός του 2016.

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) με επιστολή του προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναφέρεται στη θεματική ανασκόπηση της ΕΚΤ, που αφορά στην ενδυνάμωση του ρόλου των ΔΣ των τραπεζών και ειδικότερα αυτού των ανεξάρτητων συμβούλων.

Η ΕΚΤ αναμένεται να ολοκληρώσει τη σύνταξη ενός οδηγού για εφαρμογή και σωστή εποπτεία η οποία θα κοινοποιηθεί στις ευρωπαϊκές τράπεζες πριν το τέλος του 2016.

Ένας από τους βασικούς στόχους του αρμόδιου ευρωπαϊκού εποπτικού οργάνου, είναι η ενδυνάμωση της πληροφόρησης σχετικά με θέματα κινδύνων, κεφαλαίων και στρατηγικής σε επίπεδο ΔΣ για κατανόηση των κινδύνων αυτών σε σχέση και με τη διάθεση ανάληψης κινδύνου.

Η θεματική ανασκόπηση της ΕΚΤ υποδεικνύει την ανάγκη για αυξημένο έλεγχο των διευθύνσεων των τραπεζών από τα ΔΣ, υποχρεώνοντας τα μη εκτελεστικά μέλη να ασκούν διεξοδικό έλεγχο στις αποφάσεις των εκτελεστικών διευθυντών.

Επισημαίνεται ότι τα μη εκτελεστικά μέλη θα πρέπει να έχουν εμπειρία σε θέματα τραπεζών, κάτι που ήδη προβλέπεται από τη σχετική οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας περί εταιρικής διακυβέρνησης.

Η ΕΚΤ αξιώνει όπως η πλειοψηφία των μελών των ΔΣ είναι ανεξάρτητοι και ότι η δομή ενός ΔΣ δεν πρέπει να καταρτίζεται μόνο με τραπεζίτες. Πρέπει να υπάρχει, σημειώνεται, ποικιλομορφία.

Στο ΔΣ θα μπορούν να διοριστούν για σκοπούς καλύτερης πληροφόρησης ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής και ο διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών.

Τα μέλη του ΔΣ θα πρέπει να διαθέτουν επαρκείς γνώσεις και εμπειρία. Επιβάλλεται η ποικιλομορφία μέσα στο ΔΣ για να είναι σε θέση να κατανοήσει τις δραστηριότητες του ιδρύματος, περιλαμβανομένων των κυριότερων κινδύνων, ανάλογα με το μέγεθος, την πολυπλοκότητα και το προφίλ του κινδύνου της τράπεζας.

Επίσης απαιτείται περαιτέρω ενεργοποίηση όλων των μελών του ΔΣ και ειδικότερα του προέδρου του ΔΣ, ο οποίος, αν και μη εκτελεστικός, όπως απαιτούν οι κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης της ΕΚΤ, θα πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο.

Σύμφωνα με τη θεματική ανασκόπηση η συνολική σύνθεση του κάθε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος πρέπει να είναι τέτοια ώστε σε συλλογικό επίπεδο να εκτελεί επαρκώς τις λειτουργικές της υποχρεώσεις.

Γενικά το ΔΣ να διέπεται από συλλογική καταλληλότητα, με την έννοια της γνώσης και της τεχνογνωσίας.

Όπως αναφέρει το Stockwatch. επισημαίνεται ότι το μέγεθος του ΔΣ πρέπει να είναι ευέλικτο καθώς διαπιστώθηκε από έρευνα του SSM, ότι οι τράπεζες που διατηρούν μεγάλο αριθμό διοικητικών συμβούλων είναι ανελαστικές.

Η ΕΚΤ δίνει επίσης ιδιαίτερη προσοχή στη δομή και τη λειτουργία των επιτροπών διαχείρισης κινδύνων και ελέγχου.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρεί ότι όλες οι σημαντικές ομάδες που εποπτεύονται θα πρέπει να έχουν χωριστές επιτροπές διαχείρισης σε θέματα κινδύνων και ελέγχου.

Η ΕΚΤ υποδεικνύει προς τα τραπεζικά ιδρύματα το θεσμό της αυτοαξιολόγησης που θα αποτελεί μέρος των συζητήσεων εντός του ΔΣ.

Επίσης επιβάλλει την ετοιμασία πάνω σε τακτή χρονική βάση εκθέσεις από τους προέδρους των επιτροπών, ώστε να υπάρχει σαφής και συνοπτική τεκμηρίωση που θα επιτρέπει ουσιαστική και αποτελεσματικά συζήτηση σε επίπεδο ΔΣ.

Η έκθεση αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για συγκεκριμένες συστάσεις προς τις κυπριακές τράπεζες, αναδεικνύοντας τα ισχυρά σημεία της διακυβέρνησης τους και τα σημεία που χρειάζονται βελτίωση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις