Πολιτική

Σε Φ/Β πάρκο θα μετατραπεί το Τσέρνομπιλ


Θα είναι από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, μειώνοντας κι άλλο την ενεργειακή εξάρτηση της Ουκρανίας από τη Ρωσία

 Τριάντα χρόνια μετά το τραγικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για να ξεκινήσει και πάλι η παραγωγή ενέργειας στο σημείο, αυτή τη φορά ως ένα τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο. 

Το Κίεβο αναζητά επενδυτές για τη δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου δυναμικότητας ενός γιγαβάτ μέσα στη ζώνη αποκλεισμού, που εκτείνεται σε επιφάνεια 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου τα επίπεδα ακτινοβολίας παραμένουν πολύ υψηλά για τη γεωργία ή τη δασοκομία.

Το έργο αναμένεται να κοστίσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ και να μετατρέψει το Τσέρνομπιλ σε μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως. 

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το Bloomberg, ενδιαφέρον για το έργο έχουν εκφράσει δύο επενδυτικές εταιρείες από τις ΗΠΑ και τέσσερις καναδικές εταιρείες ενέργειας. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης εξετάζει τη χρηματοδότηση του ηλιακού πάρκου.

«Η περιοχή του Τσέρνομπιλ έχει πραγματικά πολύ καλές δυνατότητες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ουκρανίας Όσταπ Σέμερακ.

«Διαθέτουμε ήδη γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης που χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως για τους πυρηνικούς σταθμούς, η γη είναι πολύ φτηνή και διαθέτουμε πολλά άτομα που έχουν εκπαιδευτεί για να εργαστούν σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε.

Η κίνηση έχει στρατηγικό χαρακτήρα, καθώς η Ουκρανία θέλει να συνεχίσει να μειώνει την ενεργειακή της εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πέρα από το τεταμένο πολιτικό κλίμα λόγω της κατάστασης στην Κριμαία, οι διαφορές των δύο χωρών σε θέματα τιμών και πληρωμών έχουν καταλήξει πολλές φορές σε απειλή της Ρωσίας να διακόψει τη ροή αερίου μέσα στον βαρύ χειμώνα. 

Πέρυσι η Ουκρανία μείωσε κατά περισσότερο από το μισό την κατανάλωσή της από τη Ρωσία.

Η Ουκρανία διαθέτει καλύτερο ηλιακό δυναμικό από ό,τι η Γερμανία, η οποία παίρνει σχεδόν 39 γιγαβάτ από τους ηλιακούς συλλέκτες που έχουν εγκατασταθεί. Γι’ αυτό το Κίεβο έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις