Υπό ασφυκτική πίεση να αποσύρουν τις αγωγές τους κατά της τράπεζας, με τις οποίες ζητούν πληρωμή της επικούρησης όπως ακριβώς προβλεπόταν από τον κανονισμό του Λογαριασμού Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ) βρίσκονται οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, όπως έχει γίνει σαφές μετά και τη δεύτερη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας για το θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δεύτερη συνάντηση, όπου αναμενόταν να εξειδικευθεί με περισσότερα οικονομικά στοιχεία η πρόταση της Εθνικής για μια μόνιμη λύση στο θέμα της επικουρικής σύνταξης με νέο νόμο που θα αντικαταστήσει τη ρύθμιση Πετρόπουλου, αυτό τελικά δεν έγινε, ούτε και προσήλθε στη συζήτηση, αυτή την φορά, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στους εκπροσώπους των συνταξιούχων έγινε σαφές ότι η πλήρης πρόταση θα παρουσιασθεί υπό τον όρο ότι οι συνταξιούχοι θα συμφωνήσουν στην απόσυρση των αγωγών τους, ώστε να «καθαρίσει το πεδίο» από δικαστικές εκκρεμότητες και να υπάρξει μια μόνιμη λύση, κατοχυρωμένη νομοθετικά.
Η διοίκηση της Εθνικής, που ακολουθεί εξαιρετικά σκληρή γραμμή, αρνούμενη να καταβάλει τα προβλεπόμενα από το νόμο Πετρόπουλου για πληρωμές αναδρομικών από το 2018, δημιουργώντας μια πρόσθετη πίεση στους 16.500 συνταξιούχους, επιδιώκει μια λύση που θα «καθαρίσει» οριστικά τις οικονομικές της καταστάσεις από ενδεχόμενες υποχρεώσεις για τον ΛΕΠΕΤΕ:
- Θεωρώντας ότι θα δικαιωθεί από τα πολιτικά δικαστήρια (απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται σύντομα), η Εθνική προτείνει στους συνταξιούχους να δώσουν τέλος στις δικαστικές διενέξεις, οι οποίες δημιουργούν και έντονη αβεβαιότητα για τη μελλοντική λογιστική εικόνα της τράπεζας. Μάλιστα, η τράπεζα αφήνει να... αιωρείται η απειλή (που αμφισβητείται έντονα από νομικούς) ότι ενδέχεται να ζητηθεί επιστροφή από τους συνταξιούχους των ποσών που έχουν λάβει με το νόμο Πετρόπουλου, αν η τελική δικαστική κρίση, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου, είναι υπέρ της τράπεζας.
- Για την ουσία του θέματος των παροχών στους συνταξιούχους, από την Εθνική προτείνεται -με τη σύμφωνη γνώμη και του υπ. Εργασίας- η πλήρης ένταξη των δικαιούχων στο ενιαίο επικουρικό (ΕΤΕΑΕΠ) για να λαμβάνουν τη σύνταξη που προβλέπεται για όλους τους δικαιούχους επικουρικής σύνταξης. Για να αυξηθεί η συνολική παροχή, η Εθνική προτείνει να δημιουργηθεί ένας νέος λογαριασμός επικούρησης, με χαρακτηριστικά επαγγελματικού ταμείου, στον οποίο η τράπεζα θα καταβάλλει καθορισμένη εισφορά. Με τον τρόπο αυτό, η μηνιαία επιβάρυνση της τράπεζας θα σταθεροποιηθεί σε ένα ποσό που δεν θα απέχει πολύ από τα 35 εκατ. ευρώ, που είχαν αναφερθεί στην πρόσφατη παρουσίαση του επιχειρηματικού σχεδίου της Εθνικής σε επενδυτές.
Η απάντηση του Συλλόγου των Συνταξιούχων δεν είναι σαφής προς το παρόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν εκδόθηκε καν ανακοίνωση για να ενημερωθούν οι συνταξιούχοι για όσα ειπώθηκαν στη δεύτερη συνάντηση στο υπ. Εργασίας. Άλλωστε, ο ΣΣΕΤΕ βρίσκεται σε μεταβατική διοικητική φάση, ενόψει εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης.
Νομικοί λένε «όχι»
Πάντως, νομικοί που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, υποστηρίζοντας αγωγές συνταξιούχων, είναι απόλυτα αρνητικοί στις προτάσεις που διατυπώνονται για την οριστική λύση του θέματος. Χαρακτηριστικά, ο Γιάννης Κυριακόπουλος τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ έχει “περιχαρακωθεί” δικαστικά γιά τους εντολείς μας (και κατ'επέκταση γιά όλους τους δικαιούχους επικουρήσεως) από τις εξής ενέργειες των γραφείων μας:
- Από την πρωτόδικη και ήδη τελεσίδικη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία κρίνεται αναιρετικά από τον Α.Π. τον Δεκέμβριο του 2019, και ο ίδιος ο Νομος Πετρόπουλου έχει ρητά προσδιορίσει ώς «αίρεση» γιά την ισχύ του (ήδη προετοιμάζομαστε γιά τα δικά μας «αντίμετρα»).
- Από την απόφαση του ΣτΕ επί της Αιτήσεως Ακυρώσεως της ΕΤΕ κατά της Υπουργικής Απόφασης (όπου τα γραφεία μας κατά την Αίτηση Αναστολής κατήγαγαν ώς εντολοδοχοι παρεμβαινόντων ΙΣΧΥΡΗ ΝΙΚΗ κατα της ΕΤΕ,), την οποία η ΕΤΕ φοβάται σφόδρα και επιδιώκει την αναβολή της, αφου η πανηγυρική απόρριψη της Αιτήσεως Αναστολής της προοιωνίζεται -πιθανότατα- ανάλογη ΗΤΤΑ της στην Αίτηση Ακυρώσεως.
- Από τις 4 μηνυτήριες αναφορές (...) και την καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
- Από τις παρεμβάσεις μας ως Ένωση Ελλήνων Επενδυτών στις Γ.Σ. κατά τέτοιο θεσμικό και «τεχνοκρατικό» τρόπο, που η υπόθεση ΛΕΠΕΤΕ πλέον να αντιμετωπίζεται ΕΚΕΙ όπου η ΕΤΕ είναι υποχρεωμένη γιά λόγους Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΔΛΠ-ΔΠΧΠ-ΔΠΧΑ) να αποτυπώνει με σαφήνεια και ακρίβεια, όσα... αορίστως και αναποδείκτως ισχυρίζεται είτε ενώπιον της Πολιτείας, είτε ενώπιον των Δικαστηρίων.
Παραμένουμε ψύχραιμοι και αποφασισμένοι από την «επικοινωνιακή» ομοβροντία που υφίστασθε όλοι σας, εν αναμονή της δικαίας κρίσεως των φυσικών σας Δικαστών. ΟΥΔΕΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ των κκ. Βρούτση-Μηταράκη μπορεί να ληφθεί, χωρίς την ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ στα ανωτέρω “ΟΧΥΡΑ”, γι'αυτό και ΔΕΝ πρόκειται ΠΟΤΕ να μας προσκαλέσει το εν αποδρομή Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΣΕΤΕ σε υποβοήθηση κατά τις σχετικές συζητήσεις».