Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank προκαλεί τρόμο και στις αγορές, ξυπνώντας εφιάλτες τύπου «Lehman Brothers». Η ιστορία επαναλαμβάνεται; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν επενδυτές και αναλυτές, φοβούμενοι ότι η «βουτιά» στην περιφερειακή αμερικανική τράπεζα θα προκαλέσει ένα καταστροφικό ντόμινο στον αμερικανικό τραπεζικό τομέα αλλά και στον τεχνολογικό κλάδο, καθώς συνδέεται στενά με το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ.
Γιατί κατέρρευσε
Το επιχειρηματικό μοντέλο που ακολούθησε η τράπεζα αποδεικνύεται πως δεν άντεξε στις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων της Fed και ο φόβος ότι αυτό το «παράδειγμα» θα επαναληφθεί και σε άλλες περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, δημιουργώντας ντόμινο κατάρρευσης, είναι έκδηλος. Η SVB είναι η μόνη εισηγμένη τράπεζα στη Wall Street που επικεντρώνεται στη Silicon Valley και στις τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Συνεργάζεται με σχεδόν τις μισές νεοφυείς επιχειρήσεις στις ΗΠΑ που υποστηρίζονται από επενδυτικές και κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου. Οι εταιρείες αυτές, κυρίως υψηλής τεχνολογίας, αντιμετώπιζαν με τη σειρά τους τις δικές τους δυσκολίες το τελευταίο διάστημα, λόγω της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed και των αναταράξεων στον τεχνολογικό τομέα και είχαν αποσύρει μεγάλα ποσά από τους λογαριασμούς τους.
Ο σπόρος του πανικού «φυτεύτηκε» όταν η Sillicon Valley Bank δημοσιοποίησε ότι έχασε περίπου 1,8 δισ. δολάρια μετά την πώληση ενός χαρτοφυλακίου τίτλων αξίας 21 δισ. δολαρίων, το οποίο ξεφορτώθηκε ως απάντηση στη μείωση των καταθέσεων των πελατών της. Οι απώλειες ώθησαν την τράπεζα να ανακοινώσει την πώληση μετοχών για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση.
Χθες το βράδυ η ρυθμιστική τραπεζών της Καλιφόρνιας έβαλε λουκέτο στην SVB Financial Group, θέτοντάς την σε καθεστώς διαχείρισης και θα διαθέσει τα περιουσιακά στοιχεία της, ώστε να προστατευθούν οι καταθέτες. Η αμερικανική κυβέρνηση και δη η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί στενά την υπόθεση και πως δεν πρόκειται να ξεφύγει από τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών. Η ανησυχία, όμως, παραμένει και είναι έκδηλη σε επενδυτές, φορείς και εν γένει τους παράγοντες της αγοράς σε ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη. Ο φόβος για ντόμινο και πως τον δρόμο της Silicon Valley Bank θα ακολουθήσουν κι άλλες περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ είναι ισχυρός και διαχέεται στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τραπεζικό sell off
Στη Wall Street και στον απόηχο της αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής της SVB, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο από το 2020. Για την ακρίβεια γίναμε μάρτυρες ενός τραπεζικού sell off, καθώς μόλις σε ένα 24ωρο, συρρικνώθηκε κατά 52,4 δισεκατομμύρια δολάρια η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών.
Ο πανικός και η αγωνία μεταπήδησαν και στην Ευρώπη, όπου οι τραπεζικές μετοχές σαρώθηκαν και τα κυριότερα χρηματιστήρια βρέθηκαν σε κλοιό μαζικών ρευστοποιήσεων. Τα «απόνερα» χτύπησαν και το Χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να δέχονται ισχυρό «ράπισμα» (-5,6% ο τραπεζικός δείκτης). Εξαίρεση δεν αποτέλεσε η αγορά των κρυπτονομισμάτων, που μέσα σε ένα 24ωρό έχασε περίπου 70 δις.δολάρια!