Αν και το πνεύμα της σταδιακής συρρίκνωσης του δημόσιου μέσω της εκχώρησης υπηρεσιών του σε ιδιώτες διαπότιζε τον προεκλογικό λόγο της ΝΔ δεν είχε συγκεκριμενοποιηθεί, παραμένοντας στην αοριστία το προηγούμενο διάστημα.
Ωστόσο, με την ανάληψη της διακυβέρνησης τα χαρτιά αρχίζουν να ανοίγουν από κυβερνητικούς παράγοντες, οι προθέσεις να ξεκαθαρίζουν και ήδη μπορούμε να προσδιορίσουμε τους πρώτους τομείς του δημοσίου, που είτε θα περάσουν στα χέρια ιδιωτών, είτε -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- θα υπάρξουν συμπράξεις.
Αυτοί είναι: οι αδειοδοτήσεις των επενδύσεων, ο τουρισμός και η Υγεία.
Με outsourcing οι επενδύσεις
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ήταν σαφής για τον κυρίαρχο ρόλο των ιδιωτών στην αδειοδότηση των επενδύσεων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες:
«Έχουμε δύο πολύ μεγάλους στόχους, πέραν του κατατεθέντος νομοσχεδίου μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το οποίο θα επιταχύνει κάθε μορφή αδειοδότησης σε όποια φάση ελέγχου των φακέλων που λιμνάζουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όπως την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο ή αξιολογήσεως των προτάσεων που επίσης λιμνάζουν στις υπηρεσίες για το ποια project και ποια επενδυτικά σχέδια μπορούν να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο ή σε άλλα επενδυτικά εργαλεία. Θα χρησιμοποιήσουμε και θα νομοθετήσουμε για το outsourcing, δηλαδή τις υπηρεσίες ιδιωτικής αγοράς όσο περισσότερο μπορούμε, για να τρέχουμε με μεγάλη ταχύτητα και να μη μένει τίποτα κολλημένο στην ελληνική γραφειοκρατία. Άρα λοιπόν, με το νομοσχέδιο θα πάμε πάρα πολύ γρήγορα στη χρήση των ιδιωτικών υπηρεσιών για να κάνουμε σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα, να μη λιμνάζουν οι φάκελοι, να μη λιμνάζουν οι επενδύσεις, να τρέξουμε όσο μπορούμε γρηγορότερα. Αυτό θα γίνει εντός του Αυγούστου».
Με λίγα λόγια: όλες οι διαδικασίες που αφορούν άδειες εγκατάστασης, λειτουργίας κλπ, επενδύσεων, θα διεκπεραιώνονται από ιδιώτες. Ο ρόλος του δημοσίου θα περιορίζεται στον τελικό έλεγχο, ο οποίος μάλιστα θα είναι δειγματοληπτικός.
Επίσης, με outsourcing ενδέχεται να γίνεται η αξιολόγηση αλλά και η πληρωμή των επενδυτικών προτάσεων που θα υπάγονται στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και στον αναπτυξιακό νόμο. Ωστόσο εδώ, τίθεται το ζήτημα ποιος δημόσιος υπάλληλος θα βρεθεί να βάλει την υπογραφή του για πληρωμή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, βασιζόμενος στην αναφορά ενός εξωτερικού ελεγκτή, καθώς θα είναι υπόλογος για ενδεχόμενες παραβάσεις.
Ιδιωτικοποίηση ΕΟΤ ή απλή συνεργασία;
Μια αναφορά του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο, θεωρείται προαναγγελία της εμπλοκής ιδιωτών στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ). Συγκεκριμένα είπε:
«Μιλήσαμε για έναν ΕΟΤ που πρέπει σε νέες βάσεις να συνεργαστεί και με τον ιδιωτικό τομέα, για να έχουμε ένα πλαίσιο προβολής το οποίο θα είναι σύγχρονο, ευέλικτο και θα περνάει το μήνυμα που θέλουμε, στους ανθρώπους που θέλουμε να έρθουν στη χώρα μας».
Κατά μία εκδοχή η δήλωση αποκαλύπτει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΕΟΤ. Κατά μία άλλη αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει τη συνεργασία του ΕΟΤ με την εταιρεία Marketing Greece του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ, με αντικείμενο την προβολή και το μάρκετινγκ του ελληνικού τουρισμού με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Σύμπραξη με ιδιώτες στο ΕΣΥ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υπέρμαχος της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην Υγεία και δεν έκρυψε τη βούλησή του. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του σε προεκλογική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ:
«Δεν θα είχα καμία αντίρρηση να δοκιμάσουμε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας να διοικηθεί σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Εμένα με ενδιαφέρει το παρεχόμενο αποτέλεσμα. Το δημόσιο δεν είναι κατ' ανάγκην κρατικό. Εμένα με ενδιαφέρει η υγεία να είναι δημόσια».
Όπως εξήγησε, η ιδιωτική εταιρεία θα μπορεί να δίνει μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους που θα εργάζονται εκεί, ανάλογα με την απόδοσή τους. Έφερε ως παράδειγμα ένα ακτινοδιαγνωστικό κέντρο και πρόσθεσε ότι «το κράτος δεν θα αγοράζει πλέον μηχανήματα αλλά υπηρεσίες, δηλαδή αριθμό εξετάσεων. Είναι κάτι που γίνεται στη Γαλλία, στη Σουηδία, τη Μεγάλη Βρετανία».
Είναι βέβαιο, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την είσοδο ιδιωτών σε σημαντικούς τομείς του ΕΣΥ. Κύκλοι του χώρου εκτιμούν ότι προανάκρουσμα της έναρξης υλοποίησης των κυβερνητικών προθέσεων αποτελεί η επικείμενη σύναψη σύμβασης του Υπουργείου Υγείας με ασφαλιστικές εταιρείες.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης προανήγγειλε ότι το υπουργείο σκοπεύει να συνάψει σύμβαση με ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε όποιος ασφαλισμένος επιθυμεί να μπορεί να νοσηλεύεται στο ΕΣΥ έναντι αμοιβής που θα καταβάλει η ασφαλιστική του εταιρεία.
Η ηγεσία του υπουργείου ευελπιστεί εκτός από την αύξηση των πόρων των δημόσιων νοσοκομείων, να δώσει την ευκαιρία και στους εργαζόμενους να αυξήσουν τα εισοδήματά τους, αφού θα πληρώνονται ξεχωριστά για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν.
ΚΥΡ