Αγορές

Σε τροχιά διολίσθησης τοχρηματιστήριο


Χωρίς σαφή κατεύθυνση κινείται το χρηματιστήριο, απουσία ειδήσεων που θα μπορούσαν να τονώσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον, να αλλάξουν το κλίμα και να δημιουργήσουν βραχυχρόνια τάση.

Συνεχίζεται η συσσώρευση στη ζώνη των 900-910 μονάδων, ενώ η συναλλακτική κίνηση ατονεί βαθμιαία και ο ημερήσιος τζίρος είναι χαμηλός - ένδειξη αδράνειας και στάσης αναμονής από πλευράς ξένων χαρτοφυλακίων.

Η ανάδυση στο προσκήνιο πολλών μετοχών μικρής και μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι το νέο ενδιαφέρον στοιχείο στη χρηματιστηριακή αγορά, που συναρτάται με την εμφάνιση και τη δραστηριοποίηση πολλών νεοπαγών λόμπι.

Αρνητική εικόνα και στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι βασικοί δείκτες έχουν πάρει καθοδική κατεύθυνση και βρίσκονται τώρα στο κόκκινο, χάνοντας τα πρωινά κέρδη.

Στο ΧΑ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις τράπεζες και στον κατασκευαστικό κλάδο, όπου θα ρεύσουν πολλά δισ. την επόμενη τριετία,με την εκτέλεση μεγάλων δημόσιων έργων.  Αρνητική επίδραση είχε στην αγορά η γνωστοποίηση ότι η ΑΜΚ της Alpha Bank  θα γίνει με ανώτατη τιμή 1,20 ευρώ, αρκετά υψηλότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή.

Μετοχές και δείκτες

Μετά τη γνωστοποίηση η μετοχή της Alpha πιέζεται, επηρεάζοντας συνολικά τον κλάδο. Αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 2,5%, ενώ νωρίτερα πήγε μέχρι -4%.

Μονάδες από τους βασικούς δείκτες αφαιρεί και μετοχή του ΟΤΕ, που χάνει 4,2% λόγω αποκοπής αντίστοιχου μερίσματος (0,65 ευρώ).

Οι βασικοί δείκτες σημείωσαν χαμηλά ημέρας στις 12:15. Στη συνέχεια ανακάμπτουν και οι απώλειες περιορίζονται.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -0,71% στις 903,36 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 905,7 υποχωρώντας κατά 0,45%.

Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,50% στις 2.188,5 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώσει υψηλό +0,13% και χαμηλό -1,16%. Αυτή την ώρα χάνει 0,65%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Εθνική (+1,3%). Στον αντίποδα Alpha -2,5%, Eurobank και Attica Bank -0,5%, Πειραιώς και Ελλάδος -0,2%. 

 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ελάχιστες μετεοχές καταγράφουν αξιόλογα κέρδη. Jumbo +1,4%, ΑΔΜΗΕ +1,2%, Μυτιληναίος και ΕΥΔΑΠ +1%, Ελλάκτωρ +0,6%.

Με απώλειες ΟΤΕ -4,2%, ΟΛΠ-0,8%, ΕΛΠΕ και Motor Oil -0,6%.

Στα mid caps προηγείται η Profile με +5,9%. Ακολουθούν Ιντρακάτ +3%, Ολυμπιακή Τεχνική +6,6%, Ικτίνος +2%, Αβαξ +1,8%.

Κινητικότητα και υψηλές επιδόσεις στη μικρή κεφαλαιοποίηση, όπου πρωταγωνιστούν σήμερα οι μετοχές δύο πάλαι ποτέ μεγάλων εταιρειών που έχουν "εκπέσει": Intralot +8,3%, Καμπάς (Reds) +10%. Ανοδο με μεγάλο όγκο συναλλαγών σημειώνουν οι  ΒΙΟΤΕΡ και ΚΛΜ (+4,5%),  Ακρίτας +3,2%, Frigoglass +2,9%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα