Επιχειρήσεις

ΣΕΚΠΥ: Θα χαθούν εκατομμύρια λόγω μη συμμετοχής ελληνικών Εταιρειών στην προμήθεια των Rafale


Η ψήφιση την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή του νομοσχεδίου για την προμήθεια των 18 Γαλλικών μαχητικών Rafale, αποτελεί σαφέστατα θετικό και ενθαρρυντικό σημάδι για την ενίσχυση των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων, «σημαδεύεται» όμως, από την πλήρη απουσία της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, από κάθε είδους συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού – ΣΕΚΠΥ, μπροστά και στην τελική υπογραφή των συμβάσεων τις επόμενες ημέρες, καλεί την Κυβέρνηση, την Αντιπολίτευση και όλα τα Κόμματα, έστω και την τελευταία στιγμή, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με τις Γαλλικές κατασκευάστριες εταιρείες ώστε να αλλάξει αυτό το γεγονός και να εξασφαλιστούν ουσιαστικές βιομηχανικές επιστροφές για τις  Ελληνικές εταιρείες.

Γιατί αποτελεί πραγματικά ζωτικής σημασίας για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία η συμμετοχή  της σε ένα τόσο μεγάλο έργο προμήθειας οπλικών συστημάτων για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι από το συνολικό κόστος που όπως έγινε γνωστό φτάνει τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ ως επιστροφή στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

Όπως βάσιμα πιστεύουμε, θα μπορούσαν να επιστραφούν από αυτά τα χρήματα, τουλάχιστον το 30%, δηλαδή πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα μας με τη μορφή Βιομηχανικών Επιστροφών, στηρίζοντας και τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ανάπτυξη των Ελληνικών επιχειρήσεων στον Αμυντικό Τομέα αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

"Η προμήθεια των Γαλλικών μαχητικών πέρασε με νόμο στη Βουλή. Θεωρούμε ότι με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με νομοθέτηση,  μπορεί να προβλεφθεί η συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, για λόγους που άπτονται της  Εθνικής Ασφάλειας (Ασφάλεια Εφοδιασμού των ΕΔ σε περιόδους κρίσεων), σε τομείς όπως της εν συνεχεία υποστήριξης, και του υποκατασκευαστικού έργου, ώστε να μην αποτελέσει η συγκεκριμένη προμήθεια απλά μια αγορά οπλικών συστημάτων, χωρίς να υπάρξει καμία προστιθέμενη αξία για την Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία", αναφέρει ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών.

Και προσθέτει: "Ο ΣΕΚΠΥ άλλωστε, πολύ πρόσφατα σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 10 Δεκεμβρίου 2020, είχε επισημάνει ότι οι Ελληνικές Εταιρείες της Αμυντικής Βιομηχανίας και πρέπει και μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στα υπό εξέλιξη εξοπλιστικά προγράμματα, που έχουν ανακοινωθεί, προσφέροντας σημαντικά στην Άμυνα και Ασφάλεια της Χώρας αλλά και στην Οικονομική της ανάκαμψη.

Ταυτόχρονα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις με σημαντικότερες από αυτές:

-Την ίδρυση Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας στα πρότυπα των Χωρών με ισχυρή Αμυντική Βιομηχανία και την άμεση έναρξη θεσμικής συνεργασίας Κυβέρνησης με Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία.

-Την ανάγκη να υπάρξουν Βιομηχανικές Επιστροφές και ενδύσεις άνω του 30% της αξίας των εξοπλιστικών δαπανών.

Καταλήγοντας, να επαναλάβουμε ότι η αναγκαία ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με νέα εξοπλιστικά θα είναι μειωμένης αξίας αν δεν εξασφαλιστεί από τώρα η συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στην παραγωγή αλλά και εν συνεχεία υποστήριξή τους".

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα